Στην εκδήλωσηπαρευρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο Υφυπουργός ’μυνας κ. Κ. Τασούλας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Ιωαννίδης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Αντ. Σαμαράς, ο Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας κ. Countryman Thomas, o Γενικός Γραμματέας Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παν. Δρόσος, ο Δήμαρχος Ταύρου κ. Δ. Σούτος και ο πρώην Διοικητής της ΑΤΕbank Καθηγητής κ. Αδ. Πεπελάσης.
Στην ομιλία του ο Διοικητής κ. Δ. Μηλιάκος της ΑΤΕbank μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα εξής:
«Πριν από 14 μέρες εγκαινιάσαμε το σύγχρονο Κέντρο Τεχνολογίας της ΑΤΕbank. Μια σημαντική υποδομή για το μέλλον της Τράπεζας, που μας εισάγει με αξιώσεις στη νέα τεχνολογική εποχή και σε καινοτόμεςεφαρμογές στην τραπεζική μας λειτουργία.
Κοιτάζοντας όμως προς το μέλλον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το παρελθόν μας. Την ιστορία μας.
Είμαστε χρονικά λίγο πριν από τη συμπλήρωση 80 χρόνων προσφοράςτης ΑΤΕbank, γράφοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Μια σελίδα, τμήμα της ψηφιακής πραγματικότητας, η οποία διασώζει τα ιστορικά τεκμήρια αυτής της πορείας, καθιστώντας τα πολύτιμη ύλη για την παιδεία, τον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα.
Το Ιστορικό Αρχείο της ΑΤΕbank αποτελεί μια σημαντική δεξαμενή πληροφόρησης και γνώσης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που καλύπτει την περίοδο από το 1929, έτος ίδρυσης της Τράπεζας, μέχρι τις μέρες μας. Αξιοποιεί ένασυσσωρευμένο χώρο πληροφοριών, αταξινόμητο και ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα και τον μετατρέπει δυναμικά σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα γνώσης για την Τράπεζα.
Η Αγροτική Τράπεζα διατρέχει το σύνολο των εξελίξεων και των μετασχηματισμών που συντελέστηκαν στη χώρα μας καθιστώντας την εθνικό πρωταγωνιστή.
Ιδρύεται μετά τον Μικρασιατικό πόλεμο και είναι παρούσα στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας, που δοκιμάστηκε σκληρά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρούσα στη διαχρονική προσπάθεια της Ελλάδας για κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.
Παρούσα, σε όλες τις μεγάλες στιγμές. Στην αρωγή του αγροτικού πληθυσμούκατά την περίοδο της ύφεσης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στη μεγάλη εθνική υπόθεση της αποκατάστασης των προσφύγων την περίοδο 29-39 και στις μετακινήσεις πληθυσμών στα Βαλκάνια κατά το μεσοπόλεμο. Ετούτη εδώ η περιοχή, η οποία φιλοξενεί το Αρχείο το γνωρίζει πολύ καλά άλλωστε.
Παρούσα, κατά τη διάρκεια του Πολέμου, στην Κατοχή, στην Αντίσταση και στην εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην Αμερικάνικη βοήθεια, η οποία ήταν καθοριστική όχι μόνο για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου της χώρας μας αλλά και ειδικότερα για την Τράπεζά μας, η οποία επαναπροικοδοτήθηκε με κεφάλαια σε αντικατάσταση των απολεσθέντων κατά την περίοδο του πολέμου, για να μπορέσει να ασκήσει πληρέστερα την αποστολή της και το έργο της.
Το συνολικό ποσό, το οποίο δόθηκε στην Τράπεζα, με τη σύμβαση που υπέγραψαν ο τότε Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Νικόλαος Χριστοδούλου με τον Υπουργό Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα και την Αμερικανική Οικονομική Αποστολή τον Φεβρουάριο του 1962, ανήλθεσε 1826,8 εκ. δρχ. και είχε αποκλειστικό σκοπό τη χορήγηση δανείων μέσης και μακράς προθεσμίας στους παραγωγούς και στις οργανώσεις τους.
Με την αναφορά μου στο Σχέδιο Μάρσαλ μας δίνεται η δυνατότητα, απόψε με την ευκαιρία και της παρουσίας εκπροσώπου της Αμερικάνικης Πρεσβείας, έστω και με μεγάλη χρονική υστέρηση, να φέρουμε στο φως τη γενναιόδωρη συμβολή του Αμερικάνικου Λαού, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα τύχει συστηματικότερης έρευνας και ανάλυσης.
Οι παραπάνω ενδεικτικές αναφορές σε κάποιες μεγάλες ιστορικές ενότητες συμπληρώνουν τα αρχεία που αφορούν τη λειτουργία της Τράπεζας, των εταιριών του Ομίλου της και των ανθρώπων της.
Θα πρέπει να σταθώ ιδιαίτερα και στις σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν το δικό τους εξέχοντα ιστορικό ρόλο στη μεγάλη αυτή διαδρομή.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, οι οραματιστές και οι δημιουργοί της Τράπεζας.
Ο Στέφ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr