Η ρομποτική χειρουργική είναι γεγονός για τη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2006, που το πρώτο Σύστημα Ρομποτικής da Vinci ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ιατρικό Αθηνών. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 350 επεμβάσεις και έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 20 Έλληνες ρομποτικοί χειρουργοί. Παράλληλα, η ρομποτική εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερα θεραπευτικά πεδία προσφέροντας πολλά οφέλη στους ιατρούς και τους ασθενείς, με πιο πρόσφατο τον τομέα της χειρουργικής της παχυσαρκίας.
Οι ιδιότητες της ρομποτικής χειρουργικής αλλά και η τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ρομποτικοί χειρουργοί, δίνουν την ελπίδα για λιγότερο επώδυνες, αναίμακτες και πιο ασφαλείς επεμβάσεις ακόμη και σε ιδιαίτερα σύνθετες περιπτώσεις ασθενών.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας με τη μέθοδο της ρομποτικής μια πολύ απαιτητική επέμβαση διαφραγματοκήλης. Ο ασθενής, ετών 42, είχε υποστεί στο παρελθόν σειρά επεμβάσεων με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να μην αντέχει περαιτέρω καταπόνησης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη θεραπεία με χειρουργική ανοιχτή ή λαπαροσκοπική επέμβαση. Επρόκειτο για ασθενή με γιγαντιαία διαφραγματοκήλη, στην οποία το στομάχι και μεγάλο τμήμα του παχέος εντέρου είχαν μετατοπιστεί στο μεσοθωράκιο. Χάρη στην ελάχιστα επεμβατική ρομποτική τεχνική όμως, που προξενεί το μικρότερο δυνατό τραύμα και εξασφαλίζει μηδενική απώλεια αίματος, η επέμβαση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο μόλις 2 ημέρες μετά. Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο πρώτος Έλληνας χειρουργός που εκπαιδεύθηκε και πραγματοποίησε τέτοιου είδους επεμβάσεις.
Ομάδες καθηγητών χειρουργών από την Τουρκία και τη Σερβία, παρακολουθούν ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα για εκμάθηση
Τόσο η συγκεκριμένη επέμβαση, όσο και άλλες επεμβάσεις ρομποτικού γαστρικού bypass και τοποθέτησης δακτυλίου στομάχου, αποτέλεσαν αφορμές να επισκεφθούν την Ελλάδα ομάδες καθηγητών χειρουργών από την Τουρκία και τη Σερβία, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους στη ρομποτική τεχνολογία.
Επικεφαλής της τουρκικής ομάδας ήταν ο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής του Florence Nightinjale Hospital της Κωνσταντινούπολης, Dr. Cenjiz Dibekoglou, ενώ την ομάδα των Σέρβων αποτελούνταν από τον Αν. Δ/ντη του Ινστιτούτου Μαιευτικής & Γυναικολογίας της κεντρικής Κλινικής της Σερβίας και μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Επιτροπής, Dr. Aleksandar Ljubic και το Διευθυντή της Μονάδας Γενικής και Λαπαροσκοπικής Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου «Dragisa Misovic», Dr. Dobre Bajec. Οι Σέρβοι καθηγητές ήρθαν στη χώρα μας με πρωτοβουλία της ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης αναφέρει για την πραγματοποίηση σύνθετων ρομποτικών επεμβάσεων και τη συνεργασία του με ξένους συναδέλφους: «Πίστεψα από την πρώτη στιγμή πως, η ρομποτική χειρουργική είναι μια μέθοδος που βοηθά εμάς τους χειρουργούς να ξεπεράσουμε τα ανθρώπινα όριά μας και να προσφέρουμε μοναδικά οφέλη στους ασθενείς μας. Πριν συμπληρώσει δύο χρόνια εφαρμογής στη χώρα μας, το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε έχει αποδείξει πως, με τη ρομποτική γίνονται δυνατά και πράγματα που θεωρούσαμε αδύνατα. Και βέβαια το πιο σημαντικό είναι πως, μπορούμε να δώσουμε ελπίδα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα προβλήματα, χωρίς να τους ταλαιπωρούμε οργανικά και ψυχολογικά. Όσο για την παρουσία των Τούρκων και Σέρβων συναδέλφων μας, είναι ιδιαίτερα τιμητική. Επιβεβαιώνει ότι, η τεχνογνωσία των Ελλήνων ρομποτικών είναι υψηλού επιπέδου και μας δίνει την ευκαιρία ουσιαστικής συνεργασίας με συναδέλφους από άλλες χώρες επ ωφελεία των ασθενών μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr