Στο σκεπτικό της 1019/2007 απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου (πρόεδρος ο κ. Δημ. Λοβέρδος, αντιπρόεδρος του Α.Π.), αναφέρονται τα εξής:
Ως κριτήριο των χρηστών ηθών χρησιμεύουν οι ιδέες του κατά γενική αντίληψη με φρόνησηκαι χρηστικότητα σκεπτόμενουμέσου κοινωνικού ανθρώπου. Η αντίθεση δε στα χρηστά ήθη κρίνεται όχι μόνοαπό την αιτία που εκίνησε τους συμβαλλομένους να τη συνάψουν ή το σκοπό, στονοποίο αυτοί αποσκοπούν, αλλά του συνόλου των περιστάσεων και των συνθηκών που τη συνοδεύουν.
Για να ακυρωθεί μια δικαιοπραξία ως καταπλεονεκτική πρέπεινα συντρέχουν αθροιστικώςτρία στοιχεία:
1. Προφανής δυσαναλογία μεταξύ παροχής και αντιπαροχής
2. Ανάγκηή κουφότηταη απειρία του ενός των συμβαλλομένων
3. Εκμετάλλευση της γνωστής σ αυτόν ανάγκης ή κουφότητας ή απειρίας του συμβαλλομένου. Εάν δεν συντρέχουνσωρευτικά τα στοιχείααυτά, η δικαιοπραξία δεν μπορείνα ακυρωθεί ως αντίθετη με τα χρηστά ήθη.
*Η αρεοπαγιτική απόφαση εκδόθηκε με αφορμή υπόθεση διαφοράς δύο εταιριών:
Η πρώτη συνήψε με τη δεύτερη ( αντίδικό της) σύμβασηδιάρκειας πέντε ετών, με την οποία ανέλαβε, έναντι αμοιβής, τη σύναψη, με τρίτους ,νέωνσυμβάσεων κινητής τηλεφωνίαςγια την εξυπηρέτησητων πελατών της τελευταίας.Μεταξύ άλλων, η σύμβαση αυτή προέβλεπε την καταβολή από την πρώτη στη δεύτερητης λεγομένης «προμήθειας ενεργοποίησης», η οποία συνίστατο στο 10% επί του συνόλουτης εισπραχθείσας αξίας του λογαριασμού του κάθε συνδρομητή.
Η ίδια σύμβαση περιείχετον εξής όρο:
« Εάν οι νέοι συνδρομητές δεν παραμείνουν ενεργοί και αξιόχρεοι για ελάχιστη χρονική περίοδο 181 ημερών από την ημερομηνία της αρχικής ενεργοποίησης, τότε θα επιστρέφεται κατά 100% το ποσό της προμήθειας ενεργοποίησης ή του κινήτρου του τρόπου πληρωμής. Ο όρος αυτόςτης σύμβασης είναι καταχρηστικός και ως τέτοιος άκυρος ,σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr