Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τιμή ζώνης
Το τέλος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής. Θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και τα χωριά και θα φθάνει μέχρι 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές.
Σύμφωνα με μια ενδεικτική κλίμακα που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, το τέλος θα είναι 0,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, 1 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ, 2 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 1.000-1.500 ευρώ, 3 ευρώ/τ.μ. για αντικειμενική αξία 1.500-2.000 ευρώ, 4 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 2.000-4.000 ευρώ, 5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης 2.500-3.000 ευρώ, 6 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 3.000-4.000 ευρώ, 8 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης από 4.000-6.000 ευρώ και 10 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 6.000 ευρώ.
Η επιφάνεια, η ηλικία και η χρήση του κτίσματος
Με την εφαρμογή ειδικών συντελεστών το τέλος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση του κτίσματος, δηλαδή η επαγγελματική στέγη θα επιβαρύνεται περισσότερο από τις κατοικίες και οι κατοικίες περισσότερο από τους αποθηκευτικούς χώρους.
Κοινωνικά κριτήρια
Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το τέλος θα είναι διετούς διάρκειας. Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δύο δόσεις έως και τον Φεβρουάριο, ενώ το 2012 οι φορολογούμενοι θα το εξοφλήσουν σε (πιθανότατα 5) δόσεις.
Με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και τις φτωχές περιοχές της χώρας, το ποσό του τέλους θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το κτίσμα.Στους ιδιοκτήτες ακινήτων το νέο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
O υπολογισμός της νέας έκτακτης εισφοράς θα βασιστεί στα τετραγωνικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ και όχι στα στοιχεία του Ε9.
Ο φόρος θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται ρητά στη διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για την εφαρμογή της νέας αυτής φορολογίας.
Αλαλούμ και έκρηξη των απλήρωτων λογαριασμών, φοβούνται στη ΔΕΗ!
Κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών σχετικά με το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι, αλλά και κίνδυνο να εκτιναχθούν στα ύψη οι απλήρωτοι λογαριασμοί (420 εκ. ευρώ τον Ιούνιο) διαβλέπουν στη ΔΕΗ λόγω του νέου ειδικού τέλους που θα εισπράττεται από την επιχείρηση.
Πόσο μάλλον, όταν το ειδικό αυτό τέλος που θα επιβληθεί κλιμακωτά με επιβαρύνσεις από 0,5 έως 10 ευρώ σε όλα τα ακίνητα, δεν θα κληθούν, σύμφωνα με τους έως χθες το βράδυ σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά οι ενοικιαστές στο βαθμό που ο λογαριασμός του ρεύματος εκδίδεται στο όνομά τους, αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «είναι τόσο ασφυκτικές οι πιέσεις για άμεση είσπραξη εσόδων ώστε δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για διαχωρισμούς».
Αλαλούμ…
Στη ΔΕΗ, η διοίκησή της οποίας ενημερώθηκε μόλις τα τελευταία 24ωρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, θεωρούν βέβαιο ότι το μέτρο θα προκαλέσει αλαλούμ μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών γύρω από το ποιος τελικά θα πληρώσει το νέο τέλος. Άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από τα συχνά περιστατικά διαφωνιών τα τελευταία χρόνια γύρω από το ποιος θα πληρώσει το Τέλος Ακίνητης Παρουσίας, γνωστό ως ΤΑΠ, το οποίο μάλιστα αφορά σε πολύ μικρότερα ποσά από αυτά του νέου τέλους.
«Γκρίζες ζώνες»…
Σε κάθε πάντως περίπτωση, κύκλοι της επιχείρησης μιλούν για τις πολλές «γκρίζες ζώνες» που εμπεριέχει το μέτρο.
Μια από αυτές αφορά στη βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του τέλους. Πρόκειται για τη βάση της ΔΕΗ που στηρίζεται όμως στα στοιχεία των Δήμων και όχι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή στις δηλώσεις του εντύπου Ε9. Παράγοντες της ΔΕΗ εξηγούν ότι τα αρχεία των Δήμων δεν είναι αξιόπιστα ως προς την ακριβή επιφάνεια του ακινήτου. «Συχνά, πελάτες μας έχουν διαπιστώσει πως ο δημοτικός φόρος που τους έχει χρεώσει ο Δήμος μέσω του λογαριασμού του ρεύματος έχει επιβληθεί σε μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητο (για… ευνόητους εισπρακτικούς λόγους) από εκείνη που έχουν δηλώσει στο Ε9. Τα αρχεία που μας στέλνουν οι Δήμοι είναι διαφορετικά μεταξύ τους, άλλα είναι τα τετραγωνικά για το Δημοτικό Φόρο, άλλα για τα Δημοτικά Τέλη και άλλα για το ΤΑΠ. Αλλού για παράδειγμα μετρά ο στεγασμένος χώρος, και αλλού ο φωτισμένος. Το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η βάση του Taxis, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο θέλει μήνες για να οργανωθεί και χρόνος δεν υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.
Ένα άλλο επίσης ερώτημα που μένει να διευκρινισθεί την Τρίτη, οπότε και σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του μέτρου είναι το αν το ειδικό τέλος θα εισπραχθεί και μέσω των λογαριασμών των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Στη περίπτωση των δημοτικών τελών για παράδειγμα, από την 1η Αυγούστου υποχρεούνται να τα εισπράττουν και οι εναλλακτικοί πάροχοι στο ρεύμα. «Προφανώς και το τέλος πρέπει να επιβαρύνει τους λογαριασμούς όλων των εταιρειών», απαντούσαν πάντως χθες στελέχη του υπ. Οικονομικών.
Γιώργος Φιντικάκης