ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ρυθμό της Λαγκάρντ «χορεύουν» τα ομόλογα

22:45 - 10 Δεκ 2023 | Ομόλογα
Στο ρυθμό της Λαγκάρντ «χορεύουν» τα ομόλογα
Οι επενδυτές, που στοιχηματίζουν στην πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κινδυνεύουν να «εκτροχιαστούν» από την Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές λένε ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν περισσότερα περιθώρια για απώλειες παρά κέρδη από την Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ θα εκδώσει την τελική πολιτική της απόφαση για φέτος. Αυτό οφείλεται στο πρόσφατο ισχυρό ράλι που έχει ήδη στείλει τις γερμανικές αποδόσεις στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο, περίπου στο 2,2%.

Μία κίνηση μείωσης της Λαγκάρντ απλώς θα επικύρωνε τα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς για περικοπές 0,25% έως και έξι φορές κατά τη διάρκεια του 2024 και θα επέτρεπε στα ομόλογα να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη. Ωστόσο, σε περίπτωση που επικρατήσουν τα «γεράκι» και η αυστηρή νομισματική πολιτική, αυτό θα μπορούσε να επαναφέρει τις γερμανικές αποδόσεις πάνω από το 2,4% σύμφωνα με την TwentyFour Asset Management.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 40 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές αύξησαν δραματικά τα στοιχήματα για περικοπές της ΕΚΤ το επόμενο έτος, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο ήπια από το αναμενόμενο.

Προς το παρόν, οι αγορές τιμολογούν πλήρως τις μειώσεις των επιτοκίων κατά 0,25% τουλάχιστον πέντε φορές το επόμενο έτος, με μια έκτη να είναι επίσης πιθανή. Μόλις πριν από ένα μήνα, οι αναλυτές έκαναν λόγο για τρεις μειώσεις. Πλέον υπάρχει πιθανότητα 70% να συμβεί η πρώτη μείωση τον Μάρτιο, ένα σενάριο που μόλις και μετά βίας είχαν σκεφτεί οι αγορές πριν από λίγο καιρό.

Πρόκειται για μία αρκετά ακραία προοπτική, σύμφωνα με το Bloomberg, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν έχουν δείξει βιασύνη να δράσουν. Για «γεράκια» όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, παραμένει ο κίνδυνος να επιστρέψει ο πληθωρισμός και έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο peak τους, κάνοντας έμμεσα λόγο για πιθανές νέες αυξήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:46 - 10 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.