ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα μετά το upgrade της Fitch

20:12 - 04 Δεκ 2023 | Ομόλογα
Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα μετά το upgrade της Fitch
Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch σε «BBB–» από «BB+» την περασμένη Παρασκευή (1/12) ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες iBoxx Euro Sovereign και Bloomberg Barclays Euro Sovereign το 2024, έγραψε αναλυτής της Commerzbank σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (4/12).

«Σύμφωνα με όσα έχω πληροφορηθεί από διάφορους παράγοντες της αγοράς, φαίνεται πως οι παθητικοί επενδυτές … θα δημιουργήσουν επιπλέον ζήτηση περίπου 6 – 10 δισ. ευρώ» μετά την νέα αναβάθμιση, σχολίασε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, σύμφωνα με το Reuters.

Με τις προβλέψεις αυτές συμφώνησε και τραπεζικό στέλεχος, λέγοντας ότι η αναβάθμιση «φέρνει μερικούς επενδυτές, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν».

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση των ελληνικών ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με το spread του ελληνικού δεκαετούς να συρρικνώνεται έναντι του ιταλικού και του γερμανικού, παρότι η αναβάθμιση από τη Fitch είχε προεξοφληθεί από μεγάλη μερίδα της αγοράς.

Ωστόσο, ο κ. Τσάκωνας, ο αναλυτής της Commerzbank και το τραπεζικό στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε το Reuters συμφωνούν πως το μεγαλύτερο όφελος της αναβάθμισης θα είναι η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

«Είναι σίγουρα θετικό. Η Ελλάδα το συζητούσε επί πολύ καιρό και το διαφήμισε για πολύ καιρό, επομένως είμαι σίγουρος/η ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στα spreads. Ωστόσο, σαφώς εδραιώνει τη χώρα μια ομάδα άλλης αναφοράς. Είναι θετικό; Ναι. Θα είναι επιπλέον 10 μονάδες ή 20 μονάδες βάσης συρρίκνωσης; Δεν νομίζω», σχολίασε το τραπεζικό στέλεχος.

Ο κ. Τσάκωνας πιστεύει ότι η αγορά είχε αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγησή της για το πού θα πρέπει να διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα πριν από την αναμενόμενη αναβάθμιση από τη Fitch, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια σύσφιξης έναντι των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αναφέροντας τη δομή του ελληνικού χρέους, τη βιωσιμότητά του, τις περιορισμένες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα. «Η τελική απόφαση είναι αυτή της κοινότητας των επενδυτών», είπε.

Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοσιεύσει το σχέδιο χρηματοδότησής για το 2024 στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη και όταν το κράτος θέσει επίσημο στόχο χρηματοδότησης, το ποσό θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη διάρκεια του 2024, σημείωσε ο κ. Τσάκωνας.

«Θα είμαστε ευέλικτοι, όπως ήμασταν φέτος: αν και πριν από ένα χρόνο ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023… η συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα τελικά ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.