ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Στροφή στην αγορά ομολόγων προτείνουν οι αναλυτές Κύριο

10:00 - 03 Σεπ 2023 | Ομόλογα
ΗΠΑ: Στροφή στην αγορά ομολόγων προτείνουν οι αναλυτές
Δεν.. πείθονται οι κορυφαίοι επενδυτές ομολόγων στον πλανήτη ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο τέλος της, αφού για πρώτη φορά από τότε που η η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, η αγορά εργασίας παρουσιάζει αρκετές ρωγμές.

Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Jeff Rosenberg της BlackRock προτείνει πως ήρθε η ώρα για αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ειδικά βραχυπρόθεσμους τίτλους.  Η στροφή προς ομόλογα μικρής διάρκειας μπορεί να ευνοηθεί και από μία εποχική τάση, εκείνη των επιχειρήσεων που σπεύδουν τυπικά να εκδώσουν χρέος μετά την αργία της Labor Day, ασκώντας πιέσεις στα ομόλογα μακράς διάρκειας. 

Tα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση έδειξαν ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποθερμαίνεται. Η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει μετριαστεί. Αυτά τα δεδομένα κάνουν πλέον την αγορά κρατικού χρέους πιο άνετη με την ιδέα ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της τουλάχιστον προς το παρόν και ότι ίσως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Από την άλλη, τα στοιχεία για την απασχόληση οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων, μετά από τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις του Αυγούστου που οδήγησαν το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

Καλύτερες επιδόσεις για τα ομόλογα

Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι παρουσίασαν καλύτερη επίδοση από τους μακροπρόθεσμους, κάνοντας την καμπύλη των αποδόσεων πιο απότομη. Η απόδοση του διετούς υποχώρησε 20 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, κάτω από το 4,9%.

Αντίστοιχα, η απόδοση του 30ετούς δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, γύρω στο 4,30%, αφού αυξήθηκε πάνω από την απόδοση του πενταετούς για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση μοιάζουν με «την αρχή του τέλους της ισχυρής αγοράς εργασίας και την αντίστροφη μέτρηση για τον χρόνο που η Fed θα κρατά σταθερά τα επιτόκια. Αυτό θα συνεχίσει να δίδει προβάδισμα στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με την απόδοση των διετών να υποχωρεί προς το 4,5%», αναφέρει ο George Goncalves της MUFG. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.