ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Μεγάλη απειλή για την Ευρώπη η κινεζική ζήτηση

12:47 - 28 Φεβ 2023 | Εμπορεύματα
Φυσικό αέριο: Μεγάλη απειλή για την Ευρώπη η κινεζική ζήτηση
Σχεδόν κατά 40% έχουν υποχωρήσει τους πρώτους δύο μήνες του 2023 οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ από την αρχή του Φεβρουαρίου οι τιμές είναι μειωμένες άνω του 15%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο υποχωρούν για τρεις διαδοχικούς μήνες, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί από τον Μάιο του 2020.

Η πτώση του κόστους του φυσικού αερίου, έρχεται μετά από σαρωτικές προσπάθειες μεταξύ των νοικοκυριών και των εταιρειών να μειώσουν τη χρήση καυσίμων κατά τη διάρκεια ενός κυρίως ήπιου χειμώνα.

Μάλιστα, βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η ζήτηση φυσικού αερίου της περιοχής μειώθηκε κατά 13% το 2022, η πιο απότομη πτώση στην ιστορία της Ευρώπης. 

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA, «οι τιμές επιστρέφουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου ο ήπιος χειμώνας και η καταστροφή της ζήτησης βοήθησαν να δροσιστούν οι αγορές».

Η Κίνα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

Παρά το θετικό κλίμα, τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά και όχι εξαιτίας της Ρωσίας, αλλά της Κίνας, όπου η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξάνεται κατακόρυφα.

Οι αυστηροί περιορισμοί Covid της Κίνας περιόρισαν τη χρήση ενέργειας στη χώρα πέρυσι, αφήνοντας χώρο στην Ευρώπη να εισάγει ποσότητες ρεκόρ LNG. Ωστόσο, τώρα, μετά την άρση των περιορισμών, η Κίνα είναι ο «άγνωστός Χ» όσον αφορά στη ζήτηση του φυσικού αερίου, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα σενάριο είναι η Κίνα να δει τις εισαγωγές LNG της χώρας να αυξηθούν έως και 35% το 2023.

«Αυτό θα πυροδοτούσε έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές και θα μπορούσε να δει τις τιμές να επανέρχονται στα μη βιώσιμα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ανησυχώντας ιδιαίτερα τους ευρωπαίους αγοραστές», τονίζεται στο Bloomberg.

Ο IEA εκτιμά ότι υπάρχει διαφορά 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μεταξύ των χαμηλότερων και υψηλότερων εκτιμήσεων για τις καθαρές εισαγωγές LNG της Κίνας φέτος. 

«Αυτό το εύρος είναι μεγαλύτερο από την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πιθανή απώλεια όλων των υπόλοιπων ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία», ανέφερε ο ΙΕΑ σύμφωνα με το Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.