ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ: Τέλος της αμερικανικής δημοκρατίας η επανεκλογή Μπάιντεν

11:43 - 17 Μαρ 2024 | Εκλογές ΗΠΑ
Τραμπ: Τέλος της αμερικανικής δημοκρατίας η επανεκλογή Μπάιντεν
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, «καμπή στην ιστορία της χώρας» και υποστήριξε ότι «αν δεν κερδίσει εκείνος, θα σημάνει το τέλος της αμερικανικής δημοκρατίας».

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στο Οχάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η εκλογική του ήττα το 2020 από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας και είπε ότι «η 5η Νοεμβρίου θα είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της χώρας μας». «Αν δεν κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, δε νομίζω ότι θα έχετε άλλες εκλογές σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ που έχει διασφαλίσει ήδη το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στην Τζώρτζια, για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020. Το χρίσμα των Δημοκρατικών έχει εξασφαλίσει ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Καυχώμενος πως η νίκη του στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων ήταν «η γρηγορότερη που επιτεύχθηκε ποτέ», ο Τραμπ υπογράμμισε πως απομένουν πάνω από επτά μήνες ως την επαναληπτική αναμέτρηση. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ολόκληρη «αιωνιότητα» όταν στην εξουσία βρίσκονται «ανίκανοι τύποι», που οδηγούν τη χώρα στον γκρεμό, πρόσθεσε. 

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον των σχεδίων «των Κινέζων» να κατασκευάζουν αυτοκίνητα στο Μεξικό και να τα πωλούν σε Αμερικανούς και είπε: «Δε θα μπορούν να μας πουλάνε αυτά τα οχήματα αν εκλεγώ». «Αν δεν εκλεγώ εγώ, θα έρθει το τέλος της αμερικανικής δημοκρατίας», συνέχισε, μοιάζοντας να προεξοφλεί ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. 

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν, έδωσαν στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον «ηττημένο» των προεδρικών εκλογών του 2020, ο οποίος «διπλασιάζει τις απειλές του για πολιτική βία». «Θέλει κι άλλη 6η Ιανουαρίου», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, παραπέμποντας στην επίθεση οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το 2021, «όμως οι Αμερικανοί θα του καταφέρουν νέα εκλογική ήττα τον Νοέμβριο, διότι συνεχίζουν να απορρίπτουν τον εξτρεμισμό του, την κλίση του στη βία, τη δίψα του για εκδίκηση», τονίζουν.

Ντέρμπι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Η ρεβάνς των εκλογών του 2020 δεν ενθουσιάζει τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κυρίως, λόγω της προχωρημένης ηλικίας των δύο υποψηφίων. Ο Τζο Μπάιντεν είναι 81 ετών και ο Ντόναλντ Τραμπ 77. Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ τους αναγγέλλεται εξαιρετικά σκληρή και είναι βέβαιο πως δε θα λείψουν οι επιθέσεις του ενός στον άλλο για τη φυσική και τη διανοητική κατάστασή τους.

Προς το παρόν, οι δύο υποψήφιοι, βάσει δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos που έγινε την περασμένη εβδομάδα είναι εξίσου πιθανό να εκλεγούν, καθώς βρίσκονται σε στατιστική ισοπαλία βάσει δείγματος επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.