ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζόρτζια: Προβάδισμα των Δημοκρατικών-Όλα εξαρτώνται από μία έδρα

12:55 - 06 Ιαν 2021 | Εκλογές ΗΠΑ
Τζόρτζια: Προβάδισμα των Δημοκρατικών-Όλα εξαρτώνται από μία έδρα
Έδρα της Γερουσίας κέρδισε ο Δημοκρατικός Γάρνοκ, εξασφαλίζοντας 50.6%, έναντι 49,4% που συγκέντρωσε η Ρεπουμπλικανή πολιτική του αντίπαλος Λοέφλερ.

Ο Αιδεσιμότατος Γάρνοκ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος αφροαμερικάνος που εκλέγεται Γερουσιαστής στη Τζόρτζια, εξασφαλίζοντας μία από τις δύο έδρες στη Γερουσία, στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια. 

Ο Γάρνοκ, πάστορας της εκκλησίας των Βαπτιστών Ebenezer στην Ατλάντα, είναι ο πρώτος φροαμερικάνος που κερδίζει έδρα στη Τζόρτζια έδρα στη Γερουσία και θα γίνει ο 11ος μόλις μαύρος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πάντως, η Λόεφλερ, αρνείται να παραδεχθεί την ήττα της, δηλώνοντας πως εξακολουθεί να έχει έναν «δρόμο προς τη νίκη».

Την ίδια ώρα, οριακό προβάδισμα περίπου 13.000 ψήφων έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Περντού διατηρεί ο Δημοκρατικός Όσοφ για την δεύτερη έδρα στη Γερουσία.

Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της Γερουσίας, αλλά και την δυνατότητα που θα έχει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τις δύο έδρες που κρίνονται στις επαναληπτικές εκλογές αυτές αν θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της Γερουσίας.

Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον επαναληπτικό γύρο, θα διατηρήσουν τον έλεγχο του άνω σώματος και θα μπορούν να εμποδίσουν τη νομοθετική ατζέντα του Μπάιντεν . Αν όμως ο Όσοφ κερδίσει την δεύτερη έδρα, τότε οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τη Γερουσία με οριακότατη διαφορά.

Ακόμα και τότε όμως, ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί μπορεί να δυσκολευτούν να προωθήσουν ορισμένες νομοθετικές προτεραιότητες, καθώς στη Γερουσία τα περισσότερα νομοσχέδια χρειάζεται να εξασφαλίζουν 60 ψήφους για να περάσουν, σε ένα σώμα 100 εδρών.

Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα, διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν να ανακοινωθούν αν η διαφορά είναι οριακή.

Όπως ανάφερε στο CNN: «Πιθανόν θα κάνουν ένα διάλειμμα εδώ, νομίζω, μέσα στην επόμενη ώρα. Θα προσπαθήσουν να κάνουν όση περισσότερη δουλειά γίνεται απόψε... Τουλάχιστον, να καταγράψουν ακριβώς πόσα ψηφοδέλτια υπάρχουν και στη συνέχεια να σκανάρουν όσα γίνεται αύριο. Ας ελπίσουμε πως μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού βρισκόμαστε», είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 06 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.