ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από πότε αποφασίζουν τα ΜΜΕ ποιος εκλέγεται Πρόεδρος;Από το 1848

22:58 - 08 Νοε 2020 | Εκλογές ΗΠΑ
Από πότε αποφασίζουν τα ΜΜΕ ποιος εκλέγεται Πρόεδρος;Από το 1848
Μα είναι δυνατόν να ανακοινώνουν τα κανάλια ποιος εκλέγεται Πρόεδρος στις ΗΠΑ; Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπειρε την αμφιβολία και πλέον αυτή η ερώτηση πλανάται δικαιολογημένα πάνω από τα κεφάλια πολλών ανθρώπων στον πλανήτη.

Το CNN ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ, το Associated Press το ίδιο και ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι. Μα καλά, έτσι βγαίνουν οι πρόεδροι στην Αμερική; Από τα ΜΜΕ;

Την ερώτηση αυτή έθεσε το βράδυ της Κυριακής, μέσω του Twitter και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του. «Από πότε αποφασίζουν τα διεφθαρμένα media το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μας; Όλοι μάθαμε πολλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, ωστόσο, η απάντηση στο ερώτημά του είναι εύκολη και απλή: «Από το 1848».

Στις ΗΠΑ, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου ασφαλώς και το κράτος είναι αυτό που κάνει τη διαδικασία των εκλογών από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τη συλλογή των ψήφων, την καταμέτρηση σε κάθε Πολιτεία και στη συνέχεια την επεξεργασία τους και την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι σχετικά αργή με πολλές δικλείδες ασφαλείας και επανακαταμετρήσεις που συνήθως απαιτούν το διάστημα ενός μήνα για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι, περίπου πριν από έναν αιώνα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία άρχισαν να συλλέγουν εκλογικά αποτελέσματα από ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να δώσουν όσο πιο γρήγορα στον λαό την απάντηση στο ερώτημα «ποιος κέρδισε».

Το Associated Press είναι ένα από τα δίκτυα που κάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία από το 1848. Οι Πολιτείες δίνουν επίσημα στοιχεία για την καταμέτρηση καθώς κυλούν οι ημέρες, τα κανάλια συλλέγουν τα στοιχεία, τα επεξεργάζονται με ειδικά συστήματα που με τα χρόνια έχουν αναπτύξει και όταν είναι σίγουρα ανακοινώνουν τον νικητή.

Φυσικά, στη συνέχεια, κάποια στιγμή ανακοινώνεται και από το κράτος το επίσημο αποτέλεσμα.

Άλλωστε, η διαδοχή στον Λευκό Οίκο δεν γίνεται ποτέ χωρίς να υπάρχει τελικό, επίσημο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και υπάρχει το διάστημα των δύο μηνών από την ημέρα των εκλογών μέχρι την ημέρα που αλλάζει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Επίσης να σημειώσουμε πως όλα τα δίκτυα πλέον χρησιμοποιούν στοιχεία μόνο από επίσημες πηγές τα οποία επεξεργάζονται με μαθηματική ανάλυση και μόνο όταν δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σφάλματος ανακοινώνουν το αποτέλεσμα.

Με λίγα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί ένα σύστημα που ανέδειξε και τον ίδιο Πρόεδρο το 2016, αλλά τότε δεν είχε πρόβλημα, ενώ και πριν από τις φετινές εκλογές είχε κάνει δηλώσεις στις οποίες έλεγε πως ο αμερικανικός λαός δικαιούται να γνωρίζει σύντομα το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο τρόπος εδώ και δεκαετίες, απλώς αυτή τη φορά δεν συμφέρει τον Τραμπ, που προσπαθεί και πάλι να διχάσει.

Αν ο Τραμπ προτιμά να περιμένει το επίσημο αποτέλεσμα, κανένα πρόβλημα. Σε ένα μήνα θα μάθει και πάλι ότι έχασε.  Η ουσία δεν αλλάζει. Οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος Πρόεδρος. Κάποια στιγμή θα το πάρει απόφαση και ο... απερχόμενος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:06 - 08 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.