Η Επιτροπή βασίζει τη δυσμενή αναθεώρηση της στην επιτάχυνση του πληθωρισμού, που επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες και εμποδίζει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. Επίσης παραδέχεται πως η κρίση της αμερικανικής οικονομίας είναι πιο βαθειά απ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Για το 2008 ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3,2% και στο 2,2% το 2009.
Η οικονομία της ΕΕ δεν μπορεί να διαφύγει αλώβητη. Η ανάπτυξη των επενδύσεων εξασθενίζει λόγω της αποκλιμάκωσης της υπερτιμημένης αγοράς ακινήτων και της κυκλικής επιβράδυνσης. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπεται επίσης να κινηθεί με βραδύτερους ρυθμούς καθώς η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών επιβραδύνεται και η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών μειώνεται σταθερά, αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής εξέπληξε αρκετούς οικονομικούς αναλυτές ,που χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως πρόωρη. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εκτιμήσεις της είναι πιο απαισόδοξες από αυτές των αναλυτών.
Διακοπή της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2008
Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης θα έχει σοβαρή επίπτωση και στα δημοσιονομικά των κρατών μελών της Ευρωζώνης , υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος, Χοακίμ Αλμούνια, που προέβλεψε πως το 2008 το μέσο δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί και πάλι σε 1,2% του ΑΕΠ στην ΕΕ (1,0% στη ζώνη του ευρώ) λόγω της πιο περιορισμένης δραστηριότητας εν γένει και των φορολογικών περικοπών σε ορισμένες χώρες. Για το 2009, με βάση την παραδοχή μη μεταβολής των πολιτικών, το έλλειμμα αναμένεται σε γενικές γραμμές να σταθεροποιηθεί. Σε διαρθρωτικούς όρους, αναμένεται επίσης διακοπή της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2008.
Επιβράδυσνη στην απασχόληση
Σύμφωνα με την έκθεση, μετά τη σημαντική βελτίωση που συντελέστηκε το 2006-2007, η αγορά εργασίας εμφανίζει τώρα χαλάρωση και η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να μειωθεί στο ήμισυ κατά το έτος αυτό, από 1,7% το 2007 σε 0,8% το 2008 και σε 0,5% το 2009 . Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σε 6,8% στην ΕΕ το 2008 (7,2% στη ζώνη του ευρώ).
Παρά τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας, η αύξηση των μισθών προβλέπεται να επιταχυνθεί από 2,9% το 2007 σε 3,8% το 2008 , υπό την προσωρινή επίδραση ορισμένων μέτρων για την αναπλήρωση καθυστερήσεων, όπως π.χ. στη Γερμανία, πριν επιβραδυνθεί και πάλι σε 3,5% το επόμενο έτος.
Αντέχουν οι οικονομίες
«Η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει υποχώρηση στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και οι τρέχουσες, εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις προκαλούν ανησυχίες. Ενώ οι οικονομίες μας έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτικές στις εξωτερικές αναταραχές, και αναμένουμε να συνεχιστεί, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πρέπει να διατηρήσουμε την προσήλωσή μας στην άσκηση υγιών μακροοικονομικών πολιτικών και να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να εισέλθουμε σε ένα «σπιράλ πληθωρισμού» που θα έπληττε ιδιαίτερα τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε ο Επίτροπος Joaquín Almunia.
Ωστόσο όπως επισήμανε, οι κίνδυνοι που προκαλούν ορισμένες ανισορροπίες σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και/ή εξωτερικά χρέη θα μπορούσαν να επιδεινωθούν αν υπάρξουν μεταβολές στις προτιμήσεις κινδύνου, σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική κρίση γίνει βαθύτερη ή επεκταθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr