Ο κ. Φριντ, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας όμως ότι και ως προς αυτό υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, η οποία αφορούσε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή για «επονομαζόμενη γλώσσα και εθνότητα», ο κ. Φριντ είπε ότι «η "μακεδονική" γλώσσα και ο "μακεδονικός" λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.
Μιλώντας ως πρώην ιστορικός, είπε ο κ. Φριντ, αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. «Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της "Μακεδονίας". Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις». Σημείωσε ότι εντέλει οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων.
Ο κ. Φριντ πάντως κατέληξε περιγράφοντας την Ελλάδα ως σύμμαχο και καλό φίλο.
Η Ελληνίδα Υποργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά της ότι οι δηλώσεις αυτές δε βοηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα δε θα παρασυρθεί σε τέτοιους είδους συζητήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr