Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται στα επίπεδα του 4% από τον Ιούνιο, όταν είχε αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης.
Οι πετρελαϊκές τιμές που παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, τα υψηλότερα πιστωτικά κόστη και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 17% πέρσι, συμβάλλουν στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, τη στιγμή που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 3,2%, σαφώς πάνω από το πλαφόν της ΕΚΤ του 2%, που είναι ο υψηλότερος από την είσοδο του ευρώ στην αρχή του 1999.
Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να αντιπαλέψει την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης και την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα λόγω της οικονομικής αναταραχής παραμένει υψηλή. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα οικονομικά θεμελιώδη παραμένουν υγιή, η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα αποτελεί την προτεραιότητα της τράπεζας, κατέληξε ο κ. Τρισέ.
Σταθερό στο 5,25% το επιτόκιο της στερλίνας
Νωρίτερα, αμετάβλητο στο 5,25% διατήρησε το επιτόκιο της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, καθώς η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων δεν αφήνει περιθώρια μείωσης του κόστους δανεισμού.
Οι βιομηχανίες αλλά και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών προχώρησαν σε ρεκόρ ανατιμήσεων τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα η ΒοΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα ενισχυθεί πάνω από το 3% κατά την τρέχουσα χρονιά, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο «δύσκολη» την απόφαση για μία μείωση των επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο της στερλίνας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των επτά πλουσιότερες χώρες (G7).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr