Η έκθεση αυτή, αναφέρει το BBC, είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου η ICANN να αναφέρει την πρόοδό της στις ενέργειες που απαιτούνται πριν την ανεξαρτητοποίησή της.
Οι απαιτήσεις για την ανάληψη μιας σειράς νέων ευθυνών έχουν ήδη ικανοποιηθεί και η επόμενη φάση μπορεί να προχωρήσει, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Πολ Τούμι. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, η ICANN δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει εκθέσεις στο υπουργείο ανά έξι μήνες ή να δέχεται οδηγίες για τη λειτουργία της
Η ICANNδημιουργήθηκε το 1998 με αποστολή να διαχειρίζεται το βασικό σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου και να ελέγχει τα ονόματα χώρου, όπως .com και .gr.
Ο φορέας πρακτικά δεν ασκεί έλεγχο στο περιεχόμενο ή στον τρόπο λειτουργίας του Internet, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τόσο η ΕΕ όσο και άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και το Ιράν, έχουν απαιτήσει να ανατεθεί η διαχείριση του Διαδικτύου στα Ηνωμένα Έθνη ή σε άλλο διεθνή οργανισμό.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αντιτείνουν ότι το σημερινό σύστημα είναι αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα ένας νέος φορέας θα απέτρεπε την καινοτομία λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας.
Από τη διαμάχη για το θέμα προέκυψε η ιδέα ενός Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006 στην Αθήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr