ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελβετία προσπαθεί να αποφύγει τους δασμούς των ΗΠΑ

13:16 - 23 Μαρ 2025 | Ειδήσεις
Η Ελβετία προσπαθεί να αποφύγει τους δασμούς των ΗΠΑ
Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Γκι Παρμελίν τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Ελβετία έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο να αποφύγει η χώρα του την επιβολή των δασμών που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ελβετία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των χωρών που εξετάζονται για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Παρμελίν δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς αν η Ελβετία θα αποφύγει τους αμοιβαίους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου, αν και Ελβετοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει τη θέση της χώρας.

Ακόμα, τόνισε πως η χώρα του έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος σύμμαχος. 

«Έχουμε καταργήσει τους βιομηχανικούς δασμούς. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 99% των αγαθών από τις ΗΠΑ που έρχονται στην Ελβετία το κάνουν χωρίς δασμούς. Πιθανώς άλλες χώρες δεν το έχουν αυτό».

Η Ελβετία ήταν ο έκτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ελβετικές εταιρείες απασχολούσαν περίπου 400.000 άτομα στη χώρα, με υψηλούς μισθούς, δήλωσε ο Παρμελίν.

«Είμαστε ένας ισχυρός επενδυτής ... και θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο».

Η αντίρρηση του Τραμπ για την επιβολή φόρων επί των πωλήσεων σε άλλες χώρες θα μπορούσε να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο Παρμελίν, με την Ελβετία να μην θέλει να καταργήσει τον φόρο.

Copyright © 1999-2025 Premium S.A. All rights reserved.