Ωστόσο, παράλληλα, επισήμανε ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι υπαρκτός, εξαιτίας της αστάθειας στις χρηματαγορές.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,1%, σαφώς υψηλότερα του στόχου της τράπεζας για πλαφόν 2%. Με το πετρέλαιο να παραμένει κοντά στα 100 δολάρια, δε διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, γεγονός που διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού.
Βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει, με βάση με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, στο 2% το 2008, έναντι 2,6% το 2007, θα οδηγήσει την Τράπεζα σε μείωση του κόστους δανεισμού στο 3,5%, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι Κεντρικές Τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται πραγματικά αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με την επιτοκιακή τους πολιτική, καθώς θα πρέπει να καταφέρουν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα σε μια περίοδο επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης και έντασης των πληθωριστικών πιέσεων.
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίαςαποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 5,5% το βασικό επιτόκιο της στερλίνας, απογοητεύοντας την αγορά που προσδοκούσε μείωσή του, στο 5,25%, προκειμένου να τονωθεί η βρετανική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, μετά και τα νέα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου αλλά και την ύφεση που πλήττει την αγορά κατοικίας.
Είναι ενδεικτικό ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Βρετανών διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε χαμηλά δέκα ετών, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1 μονάδα στις 85, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2007.
Από την άλλη βέβαια, δεν λείπουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να παραμείνουν στάσιμα τα επιτόκια της στερλίνας, καθώς τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η πιστωτική κρίση τον Αύγουστο. Επίσης, η μείωση του κόστους δανεισμού αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη στερλίνα και να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως μέσω της αύξησης του κόστους των εισαγωγών.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη του ιδιαίτερα σημαντικού για την οικονομία, τομέα υπηρεσιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr