Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reporter.gr, η Πολωνή ευρωβουλευτής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Ντανούτα Μαρία Χουμπνερ και ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Γιο Λέϊνεν, με εντολές, προφανώς, των επικεφαλής των Ομάδων τους, συνέταξαν από κοινού Σχέδιο Εκθεσης, για αλλαγή της νομοθεσίας εκλογής βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να έλθει για συζήτηση και ψήφιση, σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι εισηγητές διαπιστώνουν ότι, εκτός από την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης των ευρωεκλογών, ο σημερινός βαθμός ανομοιογένειας στους εθνικούς εκλογικούς κανόνες έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και την αρχή της ισότητας.
Επικαλούνται, μάλιστα, δημοσκόπηση της IPSOS, που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με την οποία μόνο το 40% των υποψηφίων σε ολόκληρη την Ευρώπη γνώριζαν τον Μάρτιν Σούλτς , το 39% τον Ζαν Κλώντ Γιούνκγερ, το 37% τον Γκύ Φέρχοφσταντ και το 31% την Σκά Κέλλερ ή τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πολιτική κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καθορίζεται από μία πολιτική εκλογή αλλά από 28 εθνικές εκλογές που καθορίζουν τις ποσοστώσεις των εθνικών εδρών και αυτό, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη φύση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως όντως ευρωπαϊκού οργάνου και συν-νομοθέτη με ίση βαρύτητα στο θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζεται στο Σχέδιο Έκθεσης.
Οι εισηγητές, μάλιστα, τονίζουν ιδιαίτερα ότι «λόγω του απηρχαιωμένου συστήματος που διέπει τις ευρωεκλογές, οι πολίτες της Ένωσης δεν μπορούν να συμμετέχων πλήρως στις ευρωπαϊκές πολιτικές συζητήσεις.»
«Οι ευρωπαϊκές εκλογές εξακολουθούν να διέπονται περισσότερο από τις εθνικές νομοθεσίες, οι εκλογικές εκστρατείες παραμένουν εθνικές και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρως τη θεσμική εντολή τους και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης και στην έκφραση της βούλησης των πολιτών της Ένωσης», καταλήγουν.
Στα πλαίσια δε της αλλαγής στην εκλογική νομοθεσία που επιδιώκουν για τις ευρωεκλογές, οι εισηγητές προτείνουν:
1. Ενίσχυση της ορατότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, με αναγραφή των ονομάτων και των λογοτύπων τους στα ψηφοδέλτια, κατά την διάρκεια των ευρωπαϊκών προεκλογικών εκστρατειών.
2. Καθιέρωση κοινής προθεσμίας δώδεκα εβδομάδων πριν από την ημέρα των εκλογών για την κατάρτιση των καταλόγων υποψηφίων σε εθνικό επίπεδο·
3. Εισαγωγή υποχρεωτικού κατώτατου ορίου κυμαινόμενου μεταξύ 3% και 5% για την κατανομή των εδρών στα κράτη που συνιστούν μία μόνο εκλογική περιφέρεια και στις περιφέρειες με περισσότερες από 26 έδρες στις οποίες χρησιμοποιείται το σύστημα ψηφοδελτίων συνδυασμών·
4. Οι κάλπες να κλείνουν σε όλα τα κράτη μέλη στις 9 μ.μ. Κεντρική Ώρα Ευρώπης, την Κυριακή των εκλογών·
5. Καθιέρωση κοινής προθεσμίας δώδεκα εβδομάδων για τον ορισμό των επί κεφαλής των συνδυασμών από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα·
6. Καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές για όλους τους πολίτες της Ένωσης που ζουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης·
7. Καθιέρωση δυνατοτήτων ηλεκτρονικής και μέσω διαδικτύου ψηφοφορίας καθώς και ψηφοφορίας διά αλληλογραφίας·
8. Εναρμόνιση του κατώτατου ορίου ηλικίας στα 16 ως περαιτέρω σύσταση προς τα κράτη μέλη
Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr