Οι χώρες αυτές απειλούνται άμεσα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδήθέτουν την ιθαγένεια ως προϋπόθεση για την άσκηση του λειτουργήματος. Δηλαδή, στις χώρες που προαναφέρθηκαν, αλλά και σε άλλες 10( Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα , Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Πορτογαλία), που πρόκειται να παραπεμφθούν αργότερα, δεν μπορεί σήμερα να ασκήσει συμβολαιογραφία ουδείς προερχόμενος από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Όμως, οι Έλληνες συμβολαιογράφοι (3.200, συνολικά) αντέδρασαν στην απόφαση της Κομισιόν για την «απελευθέρωση του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος», αμφισβητώντας τα επιχειρήματα των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν δέχονται, δηλαδή, ότι «δικαιούνται» να ασκούν στην Ελλάδα το επάγγελμά τους συμβολαιογράφοι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Νίκος Στασινόπουλος επισημαίνει αρχικά ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη απόφαση των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι καθαρά νομικό . Τονίζει, ότι δεν αφορά με κανέναν τρόπο το λεγόμενο «άνοιγμα του επαγγέλματος» και ότι αναφέρεται αποκλειστικά στηνκατάργηση της ιθαγένειας ως προϋπόθεσης διορισμού στο δημόσιο λειτούργημα του συμβολαιογράφου. Και προσθέτει:
·Η προϋπόθεση αυτή ισχύει σήμερα στα 16 από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που γνωρίζουν τον θεσμό του συμβολαιογράφου όπως ισχύει στην Ελλάδα. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η προϋπόθεση της ιθαγένειας για τον διορισμό ωςσυμβολαιογράφουαποτελεί παραβίαση της αρχής ελεύθερης εγκατάστασης του άρθρου 43 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή εμπίπτει στο άρθρο 45 που προβλέπει ότι εξαιρούνται από το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης οι δραστηριότητες που συνδέονται σε κάθε κράτος, έστω και περιστασιακά, με την άσκηση δημόσιας εξουσίας.
·Στο παρελθόν η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει σαφώς τον ρόλο του δημοσίου λειτουργού που ασκούν οι συμβολαιογράφοι , οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία «των κρατικών λειτουργών» και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης , τόσο μέσω της σύνταξης δημοσίων εγγράφων, όσο και χάρη στη συμμετοχή τους στον τομέα της προληπτικής Δικαιοσύνης.
·Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα με απόφασή του περασμένου Μαρτίου θεώρησε ότι οι συμβολαιογράφοι «διορίζονται από τα κράτη μέλη ως κρατικοί λειτουργοί , των οποίων τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη σύνταξη δημοσίων εγγράφων με ειδική αποδεικτική αξία και άμεση εκτελεστότητα και ότι το άρθρο 45 της Συνθήκης πρέπει να έχει πλήρη εφαρμογή στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου ως κρατικού λειτουργού».
·Τέλος, η οδηγία σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και η πρόταση οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά προβλέπουν τη ρητή εξαίρεση των συμβολαιογράφωναπό το πεδίο εφαρμογής τους, ακριβώς λόγω της συμμετοχής τους στην άσκηση προνομίων δημόσιας εξουσίας.
·Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι ο καθορισμός των προϋποθέσεων υπό τις οποίες ασκείται η εκχώρηση δημόσιας εξουσίας από τους συμβολαιογράφους και τα αποτελέσματα των πράξεων που συντάσσουν, δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της αρμοδιότητας της Ένωσηςαλλά του κάθε κράτους- μέλους. Επίσης υπενθυμίζει ότι για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ποιότητας και της νομικής ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχει , ο συμβολαιογράφος οφείλει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζει το δίκαιο του κράτους στο οποίο ανήκει, να συμμορφώνεται με τους κανόνες δεοντολογίας , και στους ειδικούς κανόνες που καθορίζονται από το κράτους αυτό και να υπόκειται στον έλεγχο των κρατικών οργάνων που τον εποπτεύουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr