Κι αυτό διότι μετά τις τράπεζες, παίρνουν τη σκυτάλη των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Boing κ.ά. Στην Ελλάδα, οι συναλλαγές ήταν αυξημένες στην εβδομάδα κατά 46%, με το μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται στα 184 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των πολλών πακέτων και των δικαιωμάτων για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής και της Γενικής Τράπεζας. Κατά τα άλλα, τη φόρα στις αγορές την Παρασκευή έκοψε αφενός η διάθεση για αποκομιδή ρευστότητας εκ μέρους των επενδυτών αφού οι αγορές ανεβαίνουν ασταμάτητα από τη Δευτέρα, αλλά και οι δηλώσεις του αναγνωρισμένου διεθνώς οικονομολόγου Νουριέλ Ρούμπινι ότι τα μέσα ενημέρωσης παραποίησαν τις δηλώσεις του για τη κρίση, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν και δεύτερο πακέτο στήριξης.
Στο Χ.Α. η ραστώνη και η έλλειψη διάθεσης ανάλαηψης ρίσκου καθήλωσαν τις συναλλαγές την Παρασκευή στα 135 εκατ. ευρώ, με την πλειοψηφία των μετοχών πάντως, να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη, 115, έναντι 86 που υποχώρησαν και 51 που παρέμειναν αμετάβλητες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ταμπλό είχε η μετοχή του ΟΠΑΠ, που ενισχύθηκε κατά 4,14%, στα 16,85 ευρώ με όγκο 1,941 εκατ. τεμάχια, έπειτα από τις πληροφορίες ότι θα υπ΄ρξουν διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία στα στοιχήματα.
Ακολούθως, μεγάλη ήταν η αντίδραση για την Ελλάκτωρ κατά 5,67%, ΕΤΕ 3,09%, στα 19,03 ευρώ με 1,5 εκατ. τεμάχια και Τιτάν 3,15%, καθώς τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δείχνουν βελτίωση. Στο θετικό πρόσημο της αγοράς συνέβαλε ο περιορισμός των απωλειών στην Alpha, που υποχώρησε κατά 1,05% και η επιστροφή στην άνοδο για τη Eurobank (0,61%). Ο θόρυβος γύρω από το business plan της ΔΕΗ είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση της τιμής της μετοχής κατά 3,90%, ενώ στο «κόκκινο» έκλεισαν ακόμα η Motor Oil (2,99%), Πειραιώς (1,94%), Intralot (2,37%). Από τη μέσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε εντυπωσιακά η Τέρνα Ενεργειακή (6,75%, λόγω ΔΕΗ;), Frigoglass (3,34%), Φόρθνετ (2,86% και φήμες για δημόσια πρόταση από τους βασικούς μετόχους), Σιδενόρ (2,74%), ΕΥΑΘ (2,72%), ΚΑΕ (2,19%) και Σαράντης (2,01%).
Τεχνική ανάλυση
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αφού σημείωσε νέο τοπικό χαμηλό (2.071) την Δευτέρα αντέδρασε έντονα διανύοντας, με ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, 170 μονάδες αφήνοντας μάλιστα μετά από αρκετό καιρό ένα ανοδικό κενό στην περιοχή των 2.116 2.125 μονάδων, δείγμα της δυσανάλογης πίεσης σε σχέση με τις συναλλαγές που είχαν υποστεί οι περισσότεροι τίτλοι. Η κίνηση αυτή περισσότερο αποτελεί μια αγορά χρόνου παρά μια ουσιώδη επέκταση προς νέα υψηλά αφού ο χαμηλός συναλλακτικός όγκος δύσκολα θα απορροφήσει υψηλότερα τις κερδισμένες θέσεις των 2.100 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης συμπληρώνει σχεδόν ένα μήνα αδρανούς πορείας αφού κινείται σε μια ζώνη συναλλαγών μεταξύ των κινητών μέσων (εκθετικός και απλός κινητός μέσος των 200 ημερών) που είθισται να προκαλούν εντονότερη δραστηριοποίηση στα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την τάση της αγοράς. Τα δύο αντικρουόμενα σήματα (αγορά πώληση) που έχουν ενεργοποιηθεί διατηρούνται σε ισχύ καθώς καμία από τις δύο ζώνες δεν έχει παραβιασθεί ώστε να δοθεί μια γερή ώθηση εκτός του εύρους που ορίζεται δυναμικά από τους δύο κινητούς μέσους (1.990- 2.260). Έως ότου υπάρξει κάποια διάσπαση είτε ανοδική είτε πτωτική διατηρούμε το βαθμό επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά την συμμετοχή στην αγορά σε ποσοστό άνω του 50% και παραμένουμε σε εγρήγορση σε ότι αφορά την παρατήρηση των συναλλαγών αλλά και των επιμέρους διακυμάνσεων σε μετοχές που χρήζουν παρακολούθηση λόγω των διαφοροποιημένων συμπεριφορών κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Σημεία αναφοράς για την εβδομάδα που ξεκινά η συνέχεια για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική (Coca Cola, Yahoo, Apple, Microsoft, Boeing κ.α) και οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας μέσα από την ανακοίνωση των σχετικών δεικτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr