Τουλάχιστον όσο ήταν πριν από μία εβδομάδα. Η αναζήτηση ρευστότητας από τις τράπεζες (π.χ. Τ.Τ., ΕΤΕ, Γενική, Attica) και άλλες εισηγμένες (όπως η Reds), οδηγεί τους επενδυτές, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, σε πωλήσεις ήδη υφισταμένων θέσεων. Για τις επόμενες μέρες θεωρείται ότι το ενδεχόμενο διάσπασης των 2.20 μονάδων, μπορεί να φέρει την αγορά μέχρι τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, που είναι οι 2.284 μονάδες.
Τα κέρδη για το γενικό δείκτη διαμορφώνονται σε 2,83%, στιςε 2.243 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών να ενισχύεται, 146. έναντι 61 που υποχωρούν και 33 που παραμένουν αμετάβλητες. Η άνοδος με τις... διακυμάνσεις της διαχέεται από τις τράπεζες στα small caps, αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές. Σημαντικά κέρδη πάνω από 3,5% αποκομίζουν οι MIG και Marfin Popular, Βιοχάλκο και Μυτιληναίο που ενισχύονται πάνω από 3%, ΟΠΑΠ και Τιτάνα, με κέρδη πάνω από 2,5%. Από τις τράπεζες πάνω από 2% ενισχύονται ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Κύπρου και ΑΤΕ, κατά 2,8% η Alpha. Μεγάλη είναι η πίεση στο Τ.Τ. που υποχωρεί κατά 4,76%, στα 4,60 ευρώ, καθώς σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο δικαίωμα της αύξησης κεφαλαίου. Το δικαίωμα υποχωρεί κατά 30,97%, στα 0,78 ευρώ με 1,285 εκατ. τεμαχίων.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ιντρακόμ, J&P Αβαξ, Lamda, Φουρλή, ΕΥΔΑΠ και Alapis. Πτώση πάνω από 5,3% καταγράφεται στη Forthnet, εξαιτίας της ματαίωσης των διαπραγματεύσεων της εισηγμένης με ενδιαφερόμενα funds προκειμένου αυτά να εισέλθουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Emporiki Bank
Πτωτική τάση διαμόρφωσε πλέον ο γενικός δείκτης του Χ.Α., σχολιάζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank. Αυτό έγινε από τη στιγμή που διασπάστηκε η καθοριστική στήριξη των 2.350μ, διαμορφώνοντας πλέον - βραχυπρόθεσμα - πτωτική τάση. Η διάσπαση συνοδεύτηκε από αυξημένους όγκους συναλλαγών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης του Γενικού δείκτη σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων. Στη παρούσα φάση, σύμφωνα με την Emporiki, η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στις 2.144μ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των 2.120μ εντοπίζεται αξιόλογη περιοχή στήριξης, ικανή να δώσει μια βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση. Όμως ακόμη και να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη, πολύ δύσκολα ο ΓΔ θα ξεπεράσει στο άμεσο μέλλον τις 2.280μ και πολύ περισσότερο τις 2.315μ, καθώς οι ανοδικές αντιδράσεις θα αντιμετωπίζονται ως ευκαιρίες ρευστοποιήσεων. Αν θεωρηθεί η τελευταία υποχώρηση των τιμών ως διορθωτική κίνηση του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 1.457μ (9/3/09) στις 2.431μ (2/6/09), τότε τα συνηθέστερα ποσοστά διόρθωσης 33% και 50% προσδιορίζονται στις 2.110μ και 1945μ. Στα επίπεδα αυτά υπάρχουν και αξιόλογες στηρίξεις.
Η Emporiki Bank αναφέρει ακόμα, πως, «Αν λάβουμε υπόψη την εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών τις τελευταίες συνεδριάσεις, τότε η παραμονή υψηλότερα των 2.110μ συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες από το σενάριο σταδιακής επέκτασης της υποχώρησης προς την επόμενη στήριξη των 1.945μ. Μεσοπρόθεσμα (6 μήνες) η συνολική τεχνική εικόνα δίνει λιγοστές πιθανότητες υποχώρησης προς τα χαμηλά έτους στις 1.457μ, δίνοντας ως επικρατέστερο σενάριο μια παλινδρόμηση μεταξύ 2.400μ και 1.950μ και στη συνέχεια νέα προσπάθεια υπέρβασης των 2.450μ. Τεχνικοί δείκτες : ο Macd διατηρεί το σήμα εξόδου αλλά παραμένει σε θετικά επίπεδα. Ο Momentum (14ημ) είναι πλέον αρνητικός και ο RSI (14ημ) διατηρείται σε ουδέτερα επίπεδα, κινούμενος πτωτικά. Θεωρούμε δύσκολο να σημειωθεί το χαμηλότερο σημείο της πτωτικής διορθωτικής κίνησης του ΓΔ χωρίς ο RSI να έχει προσεγγίσει υποτιμημένες ζώνες τιμών. Πάντως ο Γδ διατηρείται ακόμη υψηλότερα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, που για πολλούς θεωρείται μια αξιόπιστη ένδειξη μεταστροφής της μακροπρόθεσμης τάσης».
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr