Το κλείσιμο της αγοράς, ελάχιστα πάνω από τα ενδοσυνεδριακά κατώτατα επίπεδα των 2.153 μονάδων, στις 2.162,34, καταγράφοντας πτώση 5,16%, ανησυχεί έντονα την επενδυτική κοινότητα για τη συνέχεια. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 210 υποχώρησαν, έναντι μόλις 27 ανοδικών και 21 αμετάβλητων, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται πάνω από τα 278 εκατ. ευρώ.
Οι χρηματιστές θεωρούν ότι έπειτα από 130 ημέρες συνεχούς ανόδου, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κατά 1,250 δισ. ευρώ και με μεγάλο discount, στα 11,30 ευρώ ήταν η αφορμή για την εκδήλωση μαζικών ρευστοποιήσεων και την αλλαγή της τάσης. Ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «διορθώσει» η αγορά, σχολιάζουν οι ίδιοι. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Alpha κατά 10,03%, στα 7,98 ευρώ και με όγκο 3,216 εκατ. τεμαχίων, με τις φήμες να κάνουν λόγο ότι θα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση με αυτή της Εθνικής.
Πτώση 8,91% κατεγράφη στο Τ.Τ., στα 4,60 ευρώ, 8,59% στην ΑΤΕ, στο 1,49 ευρώ, 8,44% στη Maqrfin Popular, στα 2,06 ευρώ με 6,194 εκατ. τεμάχια, 6,93% στη Πειραιώς, στα 6,98 ευρώ, 6,92% στη Eurobank, στα 7,40 ευρώ (σ.σ. οι δύο τράπεζες διέψευσαν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου), 6,405 στη Κύπρου και 3,83% στην ΕΤΕ, στα 17,60 ευρώ με 3,1 εκατ. τεμάχια. Κύκλοι της αγορλάς σχολιάζουν ότι οι Έλληνες επενδυτές και ξένοι οίκοι ρευστοποιούν προκειμένου να τοποθετηθούν στην αύξηση του μτοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Μαζί με τα ξερά όμως, καίγονται και τα χλωρά, αφού μεγάλες απώλειες υπέστησαν και μετοχές, όπως η ΔΕΗ (4,20%, παρά τη σύσταση buy από τη Deutsche Bank) και ΟΠΑΠ (3,68%), που θεωρούνται αμυντικές. Μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον ΟΤΕ σε ποσοστό 0,25%, έπειτα από τις πληροφορίες περί έναρξης των συζητήσεων της Deutsche Telecom με το Δημόσιο για την πώληση ενός ακόμα ποσοστού (5%). Από το Mid Cap μεγάλη ήταν η πτώση για μετοχές που είχαν πρωταγωνιστήσει το τελευταίο διάστημα, όπως η Frigoglass 9,67%, Σαράντης 6,67%, Σωληνουργεία Κορίνθου 8,67%, ΑΝΕΚ 9,91%, Ιντρακόμ 13,27%, Alapis 7,22%.
"Τo νέο αυτό δίνει το έναυσμα για το γύρισμα της αγοράς", σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Praxis ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Παπαριστείδης. Ο ίδιος συμπληρώνει, λέγοντας ότι, "ήδη έσπασε πτωτικά ο βραχυπρόθεσμος κινητός μέσος 30 ημερών και μένουν περίπου 100 μονάδες πριν από τη διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, δείκτης που σε μεγάλο βαθμό κρίνει τη μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς". Το νέο έπεσε σα βόμβα στην αγορά, υπό την έννοια πως υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.
"Η Εθνική αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Ε. Χαρατσής, θεωρώντας ότι, " πολύ δύκολα οι υπόλοιπες τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυτή τυη συγκυρία σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ενδεχομένως, επειδή μεγάλο μέρος της ρευστότητας να κατευθυνθεί προς στην ΕΤΕ, να παγώσουν οι όποιες σκέψεις από τις υπόλοιπες τράπεζες μέχρι το Σεπτέμβριο. Δεδομένης της βαρύτητας της ΕΤΕ στη διαμόρφωση του δείκτη, η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ λειτουργεί ως ανάχωμα στη διατήρηρηση του ανοδικού momentum, αν και το σύνολο της ρευστότητας στην αγορά θα βρει άλλες διεξόδους".
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr