Αμεση ήταν η αντανάκλαση της κατάστασης στο Χ.Α, με το γενικό δείκτη να σημειώνει βουτιά 4,62%, στις 2.279,96 μονάδες (χαμηλό στις 2.270), με τους αναλυτές να σπεύδουν να σημειώσουν ότι πλέον απειλείται σοβαρά η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση και το momentum.
Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν ότι οι όροι της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ τσάκισαν το κλίμα στην αγορά, καθώς οι επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα για να τοποθετηθούν στην αμκ. Το κλίμα ήταν τέτοιο στην αγορά, που τα δύο τρίτα του ταμπλό έκλεισαν με απώλειες, 201 πτωτικές μετοχές, έναντι μόλις 35 που ενισχύθηκαν, με 20 αμετάβλητες. Οι συναλλαγές ήταν σημαντικές, κλείνοντας στα 322,542 εκατ. ευρώ. Δεν υπήρχε μετοχή στον 20άρη που να μην έκλεισε στο κόκκινο, ενώ από το 40άρη επιβίωσε μία μόνο μετοχή, η J&P Αβαξ.
Oι απώλειες για την ETE άγγιξαν το 10,69%, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 18,30 ευρώ και με όγκο 6,078 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 8,62% για τη Eurobank, στα 7,95 ευρώ, κατά 6,25% υποχώρησε η Πειραιώς, 5,06% η Marfin Popular, 4,47% η Κύπρου και 4,12% η ΑΤΕ. Τις συνέπειες υπέστησαν οι μετοχές του ASE 20 διότι οι επενδυτές πουλούσαν με απώτερο στόχο και σκοπό να τοποθετηθούν στην αμκ της ΕΤΕ, κάτι το οποίο δικαιολογεί τη μεγάλη βουτιά και στις μετοχές τους υπόλοιπους δείκτες, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αν και ενδοσυνεδριακά κινούνταν σε θετικό πεδίο, έκλεισαν με απώλειες, όμως αυτές ήταν οριακές, σε ποσοστό 0,3%. Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση μεγάλες ήταν οι απώλειες και για μια σειρά μετοχές που πρωταγωνίστησαν το τελευταίο διάστημα, όπως ο Σαράντης, Alapis, OΛΘ, ANEK, Jumbo, Forthnet κ.ά.
Αγορά
Τον προβληματισμό της και την ανησυχία της εκφράζει η αγορά μετά την ανακοίνωση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,2 δις. ευρώ, στα 11,30 ευρώ. Οι χρηματιστές που μιλούν στο «R» στέκονται στο γεγονός ότι άλλαξε η τάση και το κλίμα και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί χρονικά πότε θα ξαναγίνει η «επανασύνδεση» με το ανοδικό momentum. «Η Εθνική τάραξε τα νερά», σχολιάζει ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ και συμπληρώνει λέγοντας πως, «υπάρχει ανησυχία όχι μήπως ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, αλλά για τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Είναι λογισκό», υποστηρίζει, «αυτοί που είχαν τοποθετηθεί στην ΕΤΕ σε χαμηλότερα επίπεδα, να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, ούτως ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα για να εισέλθουν στη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δόθηκε το κίνητρο για να αλλάξει η τάση στην αγορά».
Από την πλευρά του, ο χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Φέγγος σχολιάζει, «ότι ήταν αναμενόμενο, αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ να έρθει και στην Ελλάδα, καθώς οι αμερικάνικες τράπεζες πορχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου για να ανταποκριθούν στο TARP. Tο ίδιος ισχύει και εδώ για να «απαλλαγούν» οι τράπεζες από τους επιστάτες του Δημοσίου. Το ερώτημα είναι πως θα στηριχθεί η τιμή της μετοχής και τα κουπόνια, τα δικαιώματα στην αμκ. Εκτιμώ ότι για κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο μηνών θα έχουμε ταλαιπωρία στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ίσως και παρακάτω. Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο εξωτερικό που να συνδέεται με την κρίση, από το Σεπτέμβριο θα πιάσει η αγορά το νήμα από εκεί που το άφησε.
Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος αναφέρει ότι "είναι καλό βήμα για την αγορά και για την ισχυροποίηση των τραπεζών σε μια περίοδο που φαίνεται ότι υπάρχει θετικό κλίμα στους ξένους επενδυτές. Προσωρινά ίσως φέρει κάποια πίεση, αλλά είναι πολύ καλό γιατί θα φέρει καινούρια ρευστότητα στην αγορά".
Goldman Sachs
Με σημαντικό discount σημειώνει η Goldman Sachs πως πραγματοποιείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναφέρει πως λόγω της κεφαλαιακής της θέσης τα νέα αποτελούν έκπληξη. Κλειδιά όπου πρέπει να εστιαστεί και το ενδιαφέρον κατά τον οίκο είναι η στρατηγική της διοίκησης για την επένδυση των κεφαλαίων, το ρίσκο εξαγοράς αναλογιζόμενοι ότι τη στρατηγική της τράπεζες για
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr