Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μάλλον ικανοποίησαν τις αγορές, ενώ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου, λόγω της νέα σύνθεσης των δεικτών της Morgan Stanley, με ευνοημένες τις μετοχές της Κύπρου και της Marfin Popular και λιγότερο του ΟΤΕ, καθώς η στάθμη του στη διαμόρφωση του MSCI μειώθηκε. Χαρακτηριστικά, στο κλείσιμο η μετοχή της Κύπρου έκλεισε με άνοδο 18,53%, στα 5,50 ευρώ και όγκο που ξεπέρασε τα 27 εκατ. τεμάχια, απογειώνοντας το συνολικό τζίρο στο Χ.Α. στα 436 εκατ. ευρώ και το γενικό δείκτη στις 2.327,47μονάδες και με κέρδη 0,80% και τα εβδομαδιαία κέρδη σε 2,10%. Τα κέρδη για το γενικό δείκτη από τις 9 Μαρτίου που ξεκίνησε το ράλι ξεπερνούν το 58%.
Πάντως, καλά νέα άκουσαν και οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς ο Χοακίν Αλμούνια είπε ότι η Ευρώπη αποχαιρετά την ύφεση. Η απροσδόκητη άνοδος των τιμών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί πάνω από το 1% τα κέρδη για το FTSE στο Λονδίνο και τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ διατηρεί σε θετικό πδίο τη Wall Street.
Η αγορά, επίσης, αξιολογεί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και στέκεται όχι τόσο στα αποτελέσματα, εξηγούν χρηματιστές, όσο στις προοπτικές που διανοίγονται. Σε μιά σειρά από εισηγμένες πρτοκύπτει μείωση των υποχρεώσεων, καθώς λόγω κρίσης απαίτησαν οφειλές προς αυτές, τις οποίες με τη σειρά τους απέδωσαν στις τράπεζες.
Πάντως, με εξαίρεση το γενικό δείκτη, που στο κλείσιμο λόγω Κύπρου, ωραιοποιήθηκε η εικόνα, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με απώλειες, 134, έναντι 100 που ενισχύθηκαν και 69 αμετάβλητες. ΕΤΕ και Eurobank έκλεισαν με άνοδο πάνω από 3%, ενώ η Alpha υποχώρησε κατά 1,88% και τα κέρδη της Πειραιώς ήταν περιορισμένα κατά 0,50%. Αντίδραση 4,94% για τη Marfin Popular και 2,47% για τη MIG. Από τον 20άρη μεγάλες απώλειες κατέγραψαν το Τ.Τ. (4,89%), ΟΤΕ (3,21%), ΕΛΠΕ (2,74%). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε μόνο η Folli Follie, που κατέγραψε άνοδο πάνω από 20%, εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μήνου και των αναβαθμίσεων που ακολούθησαν.
Emporiki: Αναιμική διάσπαση των 2.300 μονάδων
Διασπάσθηκαν ανοδικά οι 2.300μ αλλά με μέτριους όγκους συναλλαγών, γεγονός που προξενεί βάσιμους προβληματισμούς για τα περιθώρια επέκτασης της ανοδικής τάσης. Βραχυχρόνια για την διατήρηση της ανοδικής τάσης, σημείο κλειδί αποτελεί η στήριξη των 2.260μ. Παράλληλα «απαιτείται» η δυνατότητα διάσπασης (και παραμονής υψηλότερα) των 2.355μ.
Μετά από έντονο «φλερτ» που διήρκεσε αρκετές συνεδριάσεις, ξεπεράσθηκε τελικά η προηγούμενη κορυφή των 2.309μ και η ανοδική τάση παραμένει ανοδική. Βέβαια το γεγονός ότι σημειώνονται νέες υψηλότερες τιμές έτους χωρίς να αυξάνονται παράλληλα οι όγκοι των συναλλαγών, μειώνει τις προσδοκίες για τα περιθώρια επέκτασης της ανοδικής κίνησης, καθώς μπορεί να σημειωθεί σύντομα η κορύφωση του ανοδικού κύματος του τελευταίου διμήνου. Αν όμως σημειωθεί αύξηση των συναλλαγών στις επόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, τότε θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες για προσέγγιση της επόμενης ισχυρής αντίστασης των 2.560μ.
Η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 2.355μ (την ώρα που γράφεται το άρθρο έχει σχεδόν προσεγγισθεί). Οι επόμενες εντοπίζονται στις 2.370μ, 2.560 και 2.630. Αν ξεπερασθούν και 2.355μ και μάλιστα με αύξηση των συναλλαγών, τότε θα θεωρήσουμε ότι έχει διασπασθεί ανοδικά ο τριγωνικός σχηματισμός τιμών (βλέπε γράφημα τιμών) και είναι πιθανό με την αυτοτροφοδότηση της ανοδικής τάσης ο ΓΔ να βρεθεί στη περιοχή των 2.530 - 2.560μ.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr