Η μαζικότητα της ανόδου άγγιξε αυτή την φορά και τον σκληρό πυρήνα της επενδυτικής λιανικής καθώς εκτός από την βελτίωση της συναλλακτικής εικόνας, η κινητικότητα των μικροεπενδυτών φαίνεται από την επανενεργοποίηση και το άνοιγμα των νέων κωδικών, τις νέες εισροές και την διάθεση για ανάληψη νέων κινδύνων ανατροφοδοτώντας με κερδισμένη ρευστότητα νέες ιδέες που παρουσιάζουν υστέρηση αποδόσεων ή κάποια εν δυνάμει ευκαιρία.
Οι κωδικοί έχουν αποκτήσει αγοραστική δύναμη η οποία καθημερινά ενισχύεται από την βελτίωση των αποτιμήσεων και το δύσκολο κομμάτι υπέρβασης των πρώτων αντιστάσεων όπου η προσφορά είναι έντονη και αφορά μια περιοχή που απέχει 20% από τα χαμηλά έτους έχει ήδη απορροφηθεί. Ειδήσεις όπως «η νόσος των χοίρων», η μείωση του Αμερικανικού ΑΕΠ, οι προειδοποιήσεις για μείωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, οι αρνητικές προειδοποιήσεις κερδοφορίας, ακόμα και το όχι και τόσο ευχάριστο εγχώριο πολιτικό κλίμα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Η θετική ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και ο καλύτερος διαφημιστής της Ελληνικής αγοράς αυτή την περίοδο είναι οι μικροί κωδικοί που νίκησαν όχι μόνο τις αποδόσεις ταμιευτηρίου στο πολλαπλάσιο αλλά και τις εκτιμήσεις πολλών επαγγελματιών της αγοράς οι οποίοι ανέμεναν γρήγορο σβήσιμο της ανόδου. Όλη αυτή η εικόνα δεν είναι παρά το θετικό είδωλο της αρνητικής εικόνας που κυριαρχούσε στις αρχές Μαρτίου με κυρίαρχη αίσθηση την υποχώρηση του Δείκτη στις 1.200 μονάδες. Τώρα η πλειοψηφική άποψη της αγοράς αναμένει επίπεδα κοντά στις 2.200 ή 50% αύξηση από τα χαμηλά έτους.
Αν και δεν έχουν περάσει παρά μόνον 8 εβδομάδες από τότε, η μεταστροφή της ψυχολογίας είναι μάλλον δυσανάλογη των εξελίξεων γεγονός το οποίο μας οδηγεί σε κάποιο σκεπτικισμό ως προς την δυνατότητα συνέχισης της ανόδου χωρίς κάποιο ενδιάμεσο στάδιο προβληματισμού ή έστω επιβεβαίωσης των τιμολογηθέντων προσδοκιών. Υπό αυτό το πρίσμα οι συμμετέχοντες στην αγορά στην παρούσα φάση αγοράζουν περισσότερο ελπίδα παρά ουσία αγνοώντας ακόμα και θεμελιώδη νέα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν πολύ τις αγορές.
Τεχνική ανάλυση
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διορθώσει αφού κινήθηκε σε ένα πολύ σφιχτό εύρος απωλειών διατηρώντας ανέπαφη την ανοδική εικόνα του διαγράμματος του.Το χαμηλό της εβδομάδας σημειώθηκε στις 1880 μονάδες, 94 μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη κορυφή του Γενικού Δείκτη σε μια διαδρομή 520 μονάδων.
Η ήπια σχετικά διόρθωση έδωσε το έναυσμα για πιο δυναμικές κινήσεις υπό την πίεση του χρόνου αλλά και το άγχος των αποδόσεων με αποτέλεσμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης η αγορά να βρεθεί πάνω από τις 2000 μονάδες, ψυχολογικό όριο που είχε διασπασθεί πτωτικά στις 17 Νοεμβρίου του 2008. Η διάσπαση αυτού του ορίου δεν είχε να κάνει τόσο με την καθεαυτή τιμή των 2000 μονάδων όσο με την διάσπαση της μακροπρόθεσμης τάσης της αγοράς, στην οποία ο Γενικός Δείκτης δείχνει πλέον διαθέσεις αποκατάστασης της αξιοπιστίας της.
Από την άλλη πλευρά οι βραχυπρόθεσμοι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες περιοχές με καθοδικές αποκλίσεις, φαινόμενο το οποίο συνήθως ακολουθεί κάποια διόρθωση ή συσσώρευση τιμών. Κινούμενοι περισσότερο αμυντικά ως πρώτο σημείο στήριξης θα εντοπίζαμε την περιοχή κοντά στις 1.850 μονάδες καθώς χρονικά υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της πλαγιοανοδικής στήριξης. Η προοδευτική αύξηση των τζίρων δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες απορρόφησης των κερδισμένων θέσεων που έρχονται από χαμηλότερες τιμές περιορίζοντας τα επίπεδα υποχώρησης της αγοράς.
Συμπερασματικά, θα ήμασταν περισσότερο διατεθειμένοι να μειώσουμε την έκθεση μας στην αγορά όσο δεν εμφανίζεται κάποια διάθεση διόρθωσης αφού ο κίνδυνος των απότομων διακυμάνσεων εκτός από το ενδεχόμενο εγκλωβισμών θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες αγορών σε πολύ πιο ελκυστικές τιμές. Σε αυτή την φάση η προστασία του κεφαλαίου αποτελεί την βασική προτεραιότητα μας καθώς οι συνθήκες της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει στο βαθμό που θα δικαιολογείται ανάλογη αισιοδοξία και κυρίως διάθεση για αυξημένο ρίσκο.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης 30
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr