Τα στοιχεία για την ανεργία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ, κινήθηκαν στα όρια των προβλέψεων των αναλυτών (8,5%), με εξαίρεση το μη μεταποιητικό δείκτη ISM που κινήθηκε χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Και πάλι όμως, σημειώνουν Έλληνες αναλυτές, τα σημαντικότερα νέα για τα χρηματιστήρια και την παγκόσμια οικονομία ήρθαν την Πέμπτη από το Λονδίνο και τη Σύνοδο του G 20, όπου ανακοινώθηκε η διάθεση κεφαλαίων ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων προκειμένου να συνέλθουν οι οικονομίες και να δομηθεί αυτή τη φορά σωστά ο τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Το profit taking στις διεθνείς αγορές ήταν και ο βασικότερος λόγος για να αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 1.795 μονάδων, καρδιοχτυπώντας τους επενδυτές, με το πέρασμα σε αρνητικό πρόσημο κατά το άνοιγμα της Wall (περί τις 1.752 μονάδες), για να κλείσει τελικά σε θετικό πεδίο, στις 1.754,62 μονάδες και με οριακή άνοδο 0,10%. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, δίδοντας κέρδη 4,95%, περιορίζοντας, ταυτόχρονα, τις απώλειες από την αρχή του χρόνου σε μόλις 1,79%.
Ως προς τις συναλλαγές, ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε περί τα 142 εκατ. ευρώ. Για μία ακόμα συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που ξεχώρισε. Διακρίθηκαν κυρίως οι μετοχές εκείνες των τραπεζών που έχουν μεγάλη παρουσία στην Αν. Ευρώπη, περιοχή, όπου εκτιμάται ότι θα διατεθεί μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του ΔΝΤ για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Τα κέρδη για την ΕΤΕ ανήλθαν σε 4,20%, στα 12,89 ευρώ με εντυπωσιακό όγκο 5,1 εκατ. τεμαχίων, Πειραιώς κατά 2,26%, στα 5,42 ευρώ με 1,5 εκατ. τεμάχια, Alpha 3,94%, στα 5,80 ευρώ, με 3,941 εκατ. τεμάχια και Eurobank 2,11%, στα 4,84 ευρώ με 2,1 εκατ. τεμάχια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΕΤΕ επέστρεψε στο... θρόνο της, δηλαδή στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με τη χρηματιστηρική της αξία να «βλέπει» τα 6,4 δισ. ευρώ, αφήνοντας δεύτερο τον ΟΠΑΠ με 6,1 δισ. ευρώ. Σε θετικό πεδίο έκλεισαν ακόμα, η Κύπρου (1,64%) και Τ.Τ. (3,24%). Από τον 20άρη η μοναδική μη τραπεζική μετοχή που ξεχώρισε ήταν αυτή της Ιντραλότ (1,8%), ενώ οι υπόλοιπες έκλεισαν σε αρνητικό πεδίο. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι Σαράντης, Folli Follie (με κέρδη πάνω από 4% και εντολές αγορών από τους βασικούς μετόχους), Frigoglass (5,2%), Φουρλής (2,7%) και ΕΧΑΕ (3,8%).
Οι αναλυτές δεν παύουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια, ότι δηλαδή πάνω από τις 1.720 μονάδες, η αγορά δείχνει υπεραγορασμένη, που σημαίνει ότι οι απότομες ανοδικά κινήσεις, μπορεί να ενεργοποιήσουν πωλητές. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν τέλος, 112, ενισχύθηκαν, 82 υποχώρησαν και 110 έμειναν αμετάβλητες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι το 40% αποτελεί τοποθετήσεις από Έλληνες επενδυτές και το υπόλοιπο ποσοστό διαρθρώνουν εγχώριοι θεσμικοί και ξένοι.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr