Σήμερα, για τους σύγχρονους καταναλωτές, ακόμα και μια σοφιστικέ διαφήμιση μπορεί να είναι βαρετή όταν επικοινωνείται σε λάθος τηλεοπτικό χρόνο. Η διαπίστωση αυτή, αναλύεται από τον Augustine Fou, σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο marketing journal, και εντοπίζει τις παραμέτρους αυτές που αδυνατούν να παραδώσουν το σωστό μήνυμα- τη σωστή στιγμή- στο στοχευόμενο κοινό του προϊόντος η υπηρεσίας, που απευθύνονται.
Έρευνες, έχουν δείξει ότι, το ποσοστό μνημονικότητας των διαφημιστικών μηνυμάτων και των προϊόντων τους από τους καταναλωτές, είναι 5% την επόμενη μέρα από την ήμερα εμφάνισης τους στην τηλεόραση, και την μεθεπόμενη μέρα, πέφτει στο 0%.
Συγκρίνοντας τις ''σωστά στοχευόμενες'', με τις μη ''σωστά στοχευόμενες διαφημίσεις'', οι σωστά στοχευόμενες στο κοινό που απευθύνονται, την κατάλληλη στιγμή και ώρα, έχει αποδεδειχθεί ότι, τινάζουν στα ύψη τα ποσοστά του ROI των διαφημιζόμενων προϊόντων, μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών-ζωνών, που έχουν επιλέξει.
Επιπροσθέτως, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μεταβλητών [variables], που χρησιμοποιούνται για τη στόχευση του κοινού τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την επιτυχία επίτευξης του κοινού-στόχου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη μνημονικότητα του καταναλωτή που θα τον οδηγήσει στην αγορά του προϊόντος. Π.χ.(ένας καταναλωτής πάει να αγοράσει μια τηλεόραση smart, άλλα η σύζυγος του σκεπτόμενη οικονομικά, προβάλλει το επιχείρημα ότι ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός δεν το επιτρέπει, με αποτέλεσμα να μην την αγοράσει).
Αυτό που χρειάζονται οι σύγχρονοι καταναλωτές, όπως υποστηρίζει ο Augustine Fou, στο άρθρο του, είναι κάτι άλλο, διαφορετικό και ακόμα περισσότερο από το παραδοσιακό μοντέλο επικοινωνίας ενός διαφημιστικού μηνύματος.
Οι διαφημιστές, όταν στοχεύουν στο κοινό τους, με το ''παραδοσιακό μοντέλο'', επιδιώκουν να περάσουν το μήνυμα, ελπίζοντας ότι, θα το κατορθώσουν τη σωστή στιγμή, με τη σχετική αποδοχή και μνημονικότητα από τους καταναλωτές, αν αποτύχουν σ αυτό, τότε το μήνυμα εξατμίζεται στον αέρα, τη στιγμή που βγαίνει στον αέρα.
Ποιο είναι το missing link του μάρκετινγκ- και πως λύνεται το πρόβλημα του targeting, κατά τον αρθρογράφο;
Σε αντιδιαστολή, το μάρκετινγκ missing link, ορίζεται, στα μέσα - τρόπους, παράδοσης της σωστής πληροφόρησης, την κατάλληλη στιγμή στο σωστό αποδέκτη, (εννοεί όταν ο αποδέκτης ψάχνει γ' αυτό).
Όλα καλά, με την άποψη του κ. Augustine Fou, ωστόσο, κατ εμέ, θα πρέπει κανείς να αναζητήσει την λύση σε παραδείγματα επιτυχημένων προϊόντων. Δηλαδή, προϊόντων με απόλυτα επιτυχημένο interactive marketing link, όπως, της COCA-COLA, GILLETE, NOXZEMA, MARLBORO, SONY,JOHNNIE WALKER, και πολλών άλλων, τα οποία οι διορατικοί διαφημιστές τους, κατόρθωσαν να τα περάσουν στο διηνεκές της μνημονικότητας αλλά και της επιθυμίας του κοινού να τα αγοράζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr