Από τις αρχές του 1995, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να βελτιώσει τις υπηρεσίες, τις συναλλαγές και τις αλληλεπιδράσεις των κυβερνήσεων, με τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης μιας ευρείας ποικιλίας στρατηγικών πρωτοβουλιών των ΤΠΕ.
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο με κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός ανοικτού πανευρωπαϊκού οικοσυστήματος υποδομών και εφαρμογών για την ανταλλαγή πρακτικών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών μεταξύ πόλεων.
Το έργο EPIC έχει προϋπολογισμό €5,8 εκατ. με τη συγχρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα της Ε.Ε.
Η υποδομή αυτού του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας αφορά σε cloud computing (σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογών), ενώ παρέχει τεχνολογικά προηγμένες και επιχειρηματικά βιώσιμες δυνατότητες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ακόμη, αξιοποιεί νέες καινοτομίες (Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Σημασιολογικός Ιστός) για την ψηφιοποίηση πληροφοριών και τη δημιουργία υπηρεσιών διαθέσιμων σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο.
Μάλιστα, για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν ήδη αναπτυχθεί τρεις νέες καινοτόμες εφαρμογές στις Βρυξέλλες, το Μάντσεστερ και την Issy-Les-Moulineaux στο Παρίσι.
Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχει και η ερευνητική ομάδα “κατανεμημένων συστημάτων και συστημάτων γνώσης και πολυμέσων” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ελληνική συμμετοχή αφορά στη λήψη λειτουργικών και μη απαιτήσεων της πλατφόρμας, στη υλοποίησή της, καθώς και στην προσαρμογή και την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών. Παράλληλα, ελέγχει την ορθή λειτουργία της, αλλά και τη συλλογή και επαλήθευση των αποτελεσμάτων.
Συμμετέχουν 16 ακόμα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, πολυεθνικές επιχειρήσεις και δήμοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία αλλά και την Ελλάδα.
Ιδού λοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν», και για τη χώρα μας!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr