ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το All Inclusive στο All Delusive

02:36 - 26 Αυγ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Μπορεί η ιστορία με τον ΦΠΑ στο all inclusive( δηλαδή ύπνος και φαγητό εντός ξενοδοχείου) να έχει πολύ δρόμο ακόμη, η ουσία όμως είναι πως με το all inclusive τόσο οι έλληνες όσο και οι ξένοι γλυτώνουν σε μεγάλο βαθμό από τον αντιεπαγγελματισμό και τη λογική του να τα αρπάξουμε, που χαρακτηρίζει πολλούς επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης σε όλη την επικράτεια της χώρας, που νομίζουν πως επειδή αγόρασαν δέκα πιάτα καλής πορσελάνης και άλλα τόσα μαχαιροπήρουνα και τραπεζομάντηλα καλής ποιότητας, θα προσελκύσουν πελάτες με άθλιο φαγητo, κρασιά και νερά που βράζουν στην πίσω αυλή του μαγαζιού και τιμές που θυμίζουν τα ακριβότερα εστιατόρια της οικουμένης.

Αυτό να το βλέπουν βέβαια και όσοι πανηγυρίζουν για την φετινή άνοδο του τουρισμού κατά 10% , γεγονός που σε αριθμούς δεν σημαίνει και πολλά, αφού το ζητούμενο είναι να ξαναέλθουν  και να μας διαφημίσουν. Όσο κακό κάνουν οι απεργίες σε πλοία, αεροδρόμια και ταξί, άλλο τόσο κάνει και καλά εμπεδωμένη νοοτροπία της αρπαχτής, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο δίνουν τα δωμάτια στους ξένους και ποιά είναι η τιμή πόρτας για τους έλληνες. Να μην παραπονιούνται λοιπόν γιατί οι  έλληνες δεν φάνηκαν φέτος.

Επιστρέφω όμως στο θέμα που είναι η σε πολλές περιπτώσεις ερασιτεχνική νοοτροπία αρκετών, από αυτούς που διαμαρτύρονται σήμερα για το all inclusive και για τα μαγαζιά τους που καταρρέουν,  με έναν πραγματικό διάλογο που έλαβε χώρα σε κοσμικό νησί, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, σε μαγαζί το οποίο είχε τέσσερις παρέες όλες κι όλες σε έναν χώρο στα 200 τμ.


Μπορούμε να καθίσουμε εδώ ;

Είστε για φαγητό ή για ποτό ;

Για ουζάκι...

Τότε θα κάτσετε εδώ . Εκεί ( απόσταση δύο μέτρων) είναι για φαγητό.

Εντάξει φέρε μας  ουζάκια...

Τα ουζάκια ήλθαν χωρίς μεζέ οπότε η αναπόφευκτη ερώτηση ήταν:

Μπορούμε να έχουμε μεζέ;

Φυσικά..

Σε πέντε λεπτά πιάτο με μεζέδες εμφανίζεται σε τραπέζι που βρισκόταν στα δύο μέτρα...

Περνάει η ώρα και η ερώτηση έρχεται αναπόφευκτα

Ακόμη περιμένουμε για τους μεζέδες….

Μα τους έφερα . Νάτοι και δείχνει το τραπέζι στα δύο μέτρα.

Μα εδώ καθόμαστε!!!

Α… δεν μπορείτε εδώ. Εδώ είναι για ποτό. Για φαγητό θα πάτε εκεί. Αφού σας το είπα.

Δηλαδή αν ο ένας μας θέλει να φάει, θα πρέπει να κάτσει μόνος του σαν τον ψωριάρη;

Γελάκια. Όχι σαν τον ψωριάρη, αλλά ναι θα πρέπει να μετακινηθεί. Προχτές ήταν μία παρέα τεσσάρων ξένων και ήθελαν να φάνε οι δύο. Και χωρίστηκαν επειδή οι ξένοι σέβονται τους κανονισμούς!!!!!! ( Mας την βγήκε). Αλλά και έλληνες πειθαρχούν..

Να σου πω παλληκάρι… άσε τους ξένους… τους έλληνες τους ξανάδες στο μαγαζί σου;

Καμία απάντηση.

Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς αρκετών επαγγελματιών του χώρου εστίασης. Μπορεί να μην φθάνουν το «έπος» του συγκεκριμένου, αλλά όπως προαναφέραμε προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα αρπάξουν.

Το χειρότερο είναι πως μπορεί να παίρνουν και επιδοτήσεις… μπορεί να αφήνουν μεγάλα φέσια στο ΙΚΑ ή στην Εφορία .. και πολλά άλλα.

Το δυστύχημα είναι πως γι αυτούς δεν μιλάει κανείς. Τους θεωρούμε αυτονόητα κομμάτι της γραφικότητας της χώρας.. και το all inclusive καταντάει all delusive

Τελευταία τροποποίηση στις 02:54 - 26 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.