ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κατώτατος μισθός: Όπου ακούς «μπροστά το 8», κράτα απλώς 50 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Όπου ακούς «μπροστά το 8», κράτα απλώς 50 ευρώ

13:39 - 04 Μαρ 2024
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ομολογώ έχω κουραστεί το τελευταίο διάστημα να διαβάζω τίτλους από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που υπογραμμίζουν με στόμφο ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το «8». Χαίρω πολύ. Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 780 ευρώ μικτά. Αυτό έλειπε να μην έχει μπροστά το «8» μετά την αύξηση.

Συγγνώμη, αλλά θα ήταν ντροπή να δοθεί αύξηση μικρότερη από 20 ευρώ, ειδικά με την ακρίβεια που υπάρχει εκεί έξω. Κατά συνέπεια δεν καταλαβαίνω τον «ενθουσιασμό» με το «8». Είναι ανακούφιση ασφαλώς η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με μέτρο οι πανηγυρισμοί.

Γιατί δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως το «8» αφορά τον μικτό μισθό. Συνεπώς, η είδηση και αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι αν θα μπει τουλάχιστον το «7» μπροστά στον καθαρό μισθό.

Οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό σήμερα εισπράττουν καθαρά 667 ευρώ κάθε μήνα και ελπίζουν ότι θα πάρουν μία ανάσα από την 1η Απριλίου που είναι προγραμματισμένη η νέα αύξηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αύξηση θα κυμανθεί στο 5% με 6%.

Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 820 με 830 ευρώ μικτά, δηλαδή γύρω στα 700 ευρώ καθαρά (από 706 μέχρι 715 ευρώ).  Σε πραγματικά νούμερα δηλαδή πρόκειται για αύξηση που δεν θα αγγίξει ούτε τα 50 ευρώ το μήνα.

Συνεπώς, στην κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν πως το στοίχημα εδώ δεν είναι το «8» και το «7», αλλά το ποια νούμερα θα έχουν πίσω τους. Γιατί μέχρι να γίνει κάθε φορά η αύξηση του μισθού, το σούπερ μάρκετ και τα ενοίκια ακυρώνουν στην πράξη το σκάρτο 50αρικο που παίρνουν οι εργαζόμενοι.

Και νομίζω ότι το γεγονός πως οι υπουργοί επιμένουν στο μπροστινό «8» δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μάλλον κρύβει αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα και η αύξηση που θα δοθεί θα είναι στην πραγματικότητα 40 με 50 ευρώ μαξ.

Σημείωστε τέλος πως οι εργοδότες ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ θεωρούν ότι η αύξηση δεν πρέπει να ξεπεράσει το 4% με 5% (ούτε καν 40 ευρώ) και ζητούν να συνδυαστεί με μείωση εισφορών, καθώς διαφορετικά το κόστος θα ξεπεράσει για τους ίδιους τα 1.000 ευρώ. Στον αντίποδα η ΓΣΕΕ ζει (ως συνήθως) σε έναν άλλον κόσμο και προτείνει αύξηση 16,4% (128 ευρώ) και διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:37 - 04 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.