ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ

17:56 - 06 Μαρ 2019
Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο των γενικών εκλογών, αυτή η αοριστία δεν αποτρέπει τα επιβαρυντικά δημοσκοπικά στοιχεία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μία αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα το έχει εγκαταλείψει περίπου το 30% των ψηφοφόρων του ενώ εξ αυτών ένα 17% κατευθύνεται άμεσα προς την Νέα Δημοκρατία. Ακόμη έχει ενδιαφέρον και το εξής: Έχει καταδειχθεί ότι από τους ευρισκόμενους στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» αναποφάσιστους,οι οποίοι όμως χαρακτηρίζονται ως ανήκοντες στον κεντρώο χώρο, η Νέα Δημοκρατία προσελκύει τους 6 στους 10. Δηλαδή το 60% αυτών.

Σημειωτέον ότι από τα μέσα ήδη του 2016 είχε αρχίσει διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς την Νέα Δημοκρατία. Με κορύφωσή τους το τελευταίο πεντάμηνο. Έτσι οι διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ –οι οποίοι βεβαίως προέκυψαν το 2015 ως αντιμνημονιακό ρεύμα, προερχόμενοι από άλλα κόμματα- εμφανίζουν την ακόλουθη εικόνα:

-Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται πολύ χαμηλά ακόμη μεταξύ 46% και 51%. Ενώ ένας στους 4 παλαιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (και συγκεκριμένα το 25,5%) έχει μετακινηθεί από το κόμμα αυτό, με αποτέλεσμα να μη μπορεί το Μαξίμου να προσδοκά σε ανατροπή ακόμη και στην περίπτωση που θα πετύχαινε όλων όσων έχουν πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας αναποφάσιστοι ή αποχή. Με άλλα λόγια ακόμη και ο επαναπατρισμός αυτών που αποτελούν την προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ «γκρίζα ζώνη» δεν επαρκεί για να ανατρέψει τα υπέρ της ΝΔ δεδομένα.

-Οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα ανέρχονται σε 30% και οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προς την Νέα Δημοκρατία σε 17%.

Σε σχέση με την σταθερότητα που καταγράφεται στις μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ -με τάση αυτές να αυξηθούν δεδομένης της συνήθους βούλησης του εκλογικού σώματος για κυβερνητική σταθερότητα, πολύ δε περισσότερο, σήμερα, για κυβερνητική αλλαγή- έχουν σημασία για την ερμηνεία των μετακινήσεων αυτών τα εξής δύο στοιχεία:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών ως μία κυβέρνηση που μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου ενώ έχει ανεβεί η Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι είναι παγιωμένη πλέον η αντίληψη για την αναγκαιότητα μιας κυβερνητικής αλλαγής που συμβάλει και στην ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ.

-Κατά την πλειοψηφική κρίση των πολιτών (51%) η λειτουργία του κράτους έχει χειροτερεύσει σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Επομένως αναζητούν κυβέρνηση που να επαναφέρει μία κανονικότητα στην λειτουργία του κράτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.