ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ψηφοφόρος Χτυπάει Πάντα Δυό Φορές

23:50 - 13 Μαϊ 2014
Κωνσταντίνος Τσίμας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσίμας

Διαβάζοντας χθες ένα αναλυτικό (και μάλλον νηφάλιο) άρθρο* με προβλέψεις για τον Δεύτερο Γύρο των Περιφερειακών εκλογών και τους ―κατά τις δημοσκοπήσεις― επικρατέστερους νικητές των 13 Περιφερειών της χώρας στο aftodioikisi.gr, μπήκα σε βαθειές σκέψεις.

Όντας ο ίδιος υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με έναν από τους χαρακτηριζόμενους ως "μικρούς" συνδυασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, εστίασα στην τεράστια ζημιά που προκαλεί η κομματικοποίηση στους συνδυασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Εθνικό Κοινοβούλιο περνιούνται αυτούσιοι και ορίζουν την βάση εκκίνησης των πιθανών ποσοστών των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, ασχέτως ποιοτικών χαρακτηριστικών των περιλαμβανομένων υποψηφίων.

 

Θεωρώ κατ' αρχήν ότι κάθε υποψήφιος συνδυασμός που εκτίθεται στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει στους συνδημότες και συμπολίτες στους οποίους απευθύνεται ζητώντας την ψήφο τους. Αυτό σε αντιδιαστολή με τις Ευρωεκλογές, όπου μια ντουζίνα τουλάχιστον συνδυασμών δεν έχει πρακτικά λόγο ύπαρξης και είτε βρίσκει ευκαιρία για "προσκλητήριο ζώντων" είτε επιχειρεί να καλύψει ακατανόητα μεταφυσικά ερωτήματα των αρχηγών-ιδρυτών (και συχνά, μοναδικών οπαδών) τους. Αφού όμως είναι "τυπικά εντάξει" και έχουν σκάσει το παραδάκι των διόλου ευκαταφρόνητων παραβόλων, ο Αρειος Πάγος συναινεί να κοπούν μερικές εκατοντάδες επιπλέον δέντρα για να τυπωθούν ευρωψηφοδέλτια για τον κάθε πικραμένο...

Αντίθετα, στις μικρότερες ιδιαίτερα κοινωνίες της επαρχιακής Ελλάδας, οι ζυμώσεις που προηγούνται της κατάρτισης των συνδυασμών είναι εξαντλητικές, πόσο μάλλον αυτή την εποχή, λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού κόσοτυς μιας προεκλογικής καμπάνιας. Αν κάποιοι έχουν συναφείς ή συμβατές θέσεις, το πιθανότερο είναι εν τέλει να συμπλεύσουν και να συνεργαστούν. Εξαίρεση: οι ξεροκέφαλες επιλογές των δύο "μεγάλων κομμάτων" (σήμερα, ΝΔ και ΣυΡιζΑ), οι ηγεσίες των οποίων πιστεύουν στο αλάνθαστο, οδηγώντας συχνά τους "λογικότερα" σκεπτόμενους στα λεγόμενα "αντάρτικα" ψηφοδέλτια. (Διότι θα ήταν μάλλον αστείο να δούμε υποψήφιο Δήμαρχο ως λ.χ. "αντάρτη" της ΔΗΜΑΡ ή της Δράσης…)

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει άτομα από την τοπική κοινωνία τα οποία έχουν κάτι (ή κάτι παραπάνω) να πουν: είτε λόγω επαγγελματικής εμπειρίας, είτε λόγω ειδικών σπουδών και γνώσεων, είτε λόγω ιδιαίτερης προϋπηρεσίας σχετικής με τα Κοινά. Βεβαίως ο αριθμός των υποψηφίων είναι πλέον μεγάλος και οι περισσότεροι, δεν θα διαφωνήσω, είναι από απλώς διακοσμητικοί έως "αντίδωρα" για την εξασφάλιση μαζικών ψήφων ενός σογιού ή μιας κοινότητας. Είναι εξίσου βέβαιο όμως ότι υπάρχουν δύο, τρεις, πέντε ικανές και κατάλληλες υποψήφιες, κι από αυτές θα προέρχεται και η όποια διαφορετική πρόταση του κάθε μικρότερου συνδυασμού. Αν είχε προχωρήσει και ψηφιστεί ο νόμος που συζητήθηκε για λίγο (και μετά εξαφανίστηκε) ο οποίος θα θέσπιζε ενιαίοαυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο (πλην Δημάρχων/Περιφερειαρχών), θα ήταν σίγουρα ασφαλέστερη η πιθανότητα εκλογής των ικανοτέρων. Εικάζω ότι (σχεδόν) όλοι οι εκλογείς θα προτιμούσαν τους καλύτερους να διαχειρίζονται τα κοντινά τους Κοινά: τα των Δήμων και των Περιφερειών δηλαδή. Ο νόμος όμως δεν προχώρησε. Ευτυχώς, υπάρχει μια ―κατά κάποιο τρόπο― ασφαλιστική δικλείδα, γνωστή ως Πρώτος Γύρος


Στην συντριπτική πλειοψηφία Δήμων και Περιφερειών, ο νικητής εκλέγεται την δεύτερηΚυριακή, μεταξύτων των δύο επικρατέστερων της πρώτης. Και ο συνδυασμός του νικητή καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος του αριθμού Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων. Ένας ικανοποιητικός όμως αριθμός τέτοιων μοιράζεται και στους μη προκριθέντες συνδυασμούς από τον Πρώτο Γύρο, αναλόγως των εκλογικών ποσοστών τους. Αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται. Δεν υπάρχει "χαμένη ψήφος" στον πρώτο γύρο και δίνεται στους πολίτες μια μοναδική ευκαιρία να επιβραβεύσουν άτομα που συμμετέχουν σε (αντικειμενικά) "μικρότερους" συνδυασμούς, ιδιαίτερα αν η αίσθηση και οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ξεκάθαρα τους δύο τελικούς διεκδικητές. Όπου ισχύει πραγματικά η "έξωθεν καλή μαρτυρία" για το ποιόν κάποιων συγκεκριμένων υποψηφίων μικρότερων συνδυασμών, αρκεί η συμπαγής υπερψήφισή τους από σκεπτόμενους ψηφοφόρους των πρωτοπόρων για να διασφαλιστεί ένα Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο πολυφωνικό, δημιουργικότερο και σε τελευταία ανάλυση, χρησιμότερο στην τοπική Κοινωνία. Μην ανησυχούν κάποιοι, οι ισορροπίες δεν κινδυνεύουν: προς το παρόν, οι "σκεπτόμενοι" που ενδεχομένως ψηφίσουν με το παραπάνω σκεπτικό είναι σαφώς λιγότεροι από τις μάζες που εγγυώνται στους πρωτοπόρους το δημοσκοπικά καταγεγραμμένο πέρασμα στον Δεύτερο Γύρο... 


Οπότε, παραίνεση προς όλους ―κυρίως όμως τους ψηφοφόρους των ξεκάθαρων διεκδικητών: Ψηφίστε τους καλύτερους και ικανότερους υποψήφιους των "μικρών" συνδυασμών την πρώτη Κυριακή!  Ψηφίστε άτομα ―όχι κόμματα που έχουν δώσει “στήριξη”. Μόνον έτσι μπορείτε να ελπίζετε ότι συμβάλλετε ώστε οι επόμενες 260 Κυριακές να είναι καλύτερες για τον Δήμο ή την Περιφέρειά σας.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΜΑΣ, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας ΑΤΤΙΚΗΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ» (ΒΟΡΕΙΟΣ Τομέας: Δήμοι Φιλοθέης-Ψυχικού, Παπάγου-Χολαργού, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεύκης, Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης.)

 

 

*(To άρθρο που αναφέρεται στην αρχή του παρόντος μπορείτε να το βρείτε εδώ http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/perifereies-poioi-einai-oi-26-tou-v%CE%84-girou-poioi-oi-13-pithanoi-nikites-oi-teleftaies-provlepseis-ligo-prin-tin-kalpi )

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 14 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.