Τα Επιμελητήρια είχαν επισημάνει ότι, για να αποδώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτών των προτάσεων, κινούνται οι αλλαγές που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Νόμου.
Στις επικείμενες τροποποιήσεις, περιλαμβάνεται η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, η δραστική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η ένταξη του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων, καθώς και η υποχρέωση των τραπεζών να αιτιολογούν πλήρως τις περιπτώσεις απόρριψης αιτήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικές διαβεβαιώσεις, θα υπάρξει πρόβλεψη η οποία θα επιτρέπει το «ξεπάγωμα» του λογαριασμού της επιχείρησης, όταν αυτή εντάσσεται στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και την αναλογική διανομή των χρημάτων, ώστε να μένει ένα ποσοστό ρευστότητας και στην επιχείρηση.
Ο νόμος 4469/2017, παρά τις αρχικές του ατέλειες, παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμο τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους. Μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο της Πολιτείας και της αγοράς και με την προώθηση των απαραίτητων βελτιώσεων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για εξυγίανση τόσο του τραπεζικού, όσο και του επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr