ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε «Κούβα της Μεσογείου» δεν πρόλαβε να μας κάνει ο Τσίπρας.

08:48 - 22 Μαρ 2016
Τελικά ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόλαβε... Ακόμη και το σενάριο που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να οραματίζεται την μετατροπή της Ελλάδας σε «Κούβα της Μεσογείου» διαλύεται αυτές τις ημέρες.

Η ιστορική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα θέτει τέλος σε μία μακρά ιστορική περίοδο και σηματοδοτεί ανατροπές και αλλαγές στο τελευταίο εναπομείναν σχήμα της ψυχροπολεμικής περιόδου και στα οράματα και τις φαντασιώσεις των παλαιο- και νεοκομμουνιστών, όπως και όλων των ρομαντικών ή αφελών της αριστεράς. 

Η συγκυρία - χωρίς τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα - λειτουργεί αφυπνιστικά, ή τουλάχιστον θα έπρεπε. 

Την στιγμή που μία χώρα αποφασίζει ότι η ιστορική της πορεία ως ηρωικής κομμουνιστικής νησίδας φθάνει σε ένα τέλος και στο αδιέξοδο, μία άλλη, με ευθύνες του λαού της και της περιστασιακής ηγεσίας της βυθίζεται σε ένα άλλο αδιέξοδο, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην ψυχροπολεμική περίοδο. 

Η ιδεοληπτική, μονότονη και στείρα ενασχόληση της κυβέρνησης και της ειδησεογραφίας με την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και της προσπάθειας της χώρας να ανταποκριθεί σε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα προσαρμογής της στις συνθήκες τους σύγχρονου κόσμου (αξιολόγηση),  παράγει ελάχιστα και πάντως απογοητευτικά αποτελέσματα . 

Σε μία συνέχεια της περυσινής περιπέτειας η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάλλει στο όνομα της αριστεράς και της «κοινωνικής δικαιοσύνης»  φόρους και επιβαρύνσεις, οδηγεί σε παρακμή ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, ενώ την ίδια στιγμή η διοικητική της ανεπάρκεια και η αδυναμία της πλέον να παρέμβει σε οποιαδήποτε εξέλιξη στο πλαίσιο της παραπαίουσας ΕΕ, απειλούν να παγιοποιήσουν την διεθνή απομόνωση της Ελλάδας και την μετατροπή της σε έναν συνδυασμό failed state και non-state. Πρόκειται για συνδυασμό προϋποθέσεων που έπειτα από μερικούς μήνες μόνο σε αποσταθεροποίηση μπορούν να οδηγήσουν. 

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Τσίπρας μιλούσε για μία ακόμη φορά για διπλωματικές επιτυχίες και κατορθώματα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Με το καλημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας όμως, δύο περιστατικά έδειξαν ότι η δυνατότητά του να αντιληφθεί την πραγματικότητα είναι αν μη τι άλλο ιδιότυπη. Και πως η «συμφωνία» θα προκαλέσει ανατροπές και μόνιμες βλάβες. 

-          Το πρωί της Δευτέρας η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε στην Χίο τους έξι πρώτους παρατηρητές αστυνομικούς, οι οποίοι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα συμβάλλουν στην ταυτοποίηση και εξέταση των προσφύγων/μεταναστών και στην διαδικασία επαναπροώθησής τους στην Τουρκία. Ενας από αυτούς, επέδειξε διαβατήριο εκδοθέν στα κατεχόμενα της Κύπρου. Προφανώς και δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, προφανώς και είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκτιμήσει και προβλέψει, όπως άλλωστε και η ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Γι' αυτούς όμως το συγκεκριμένο στοιχείο καμία σημασία δεν έχει. 

-          Την ίδια στιγμή, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά έφταναν τις 24, με τα «συμμαχικά» σκάφη του ΝΑΤΟ να παρακολουθούν την θεματική διαδικασία των εικονικών αερομαχιών στο Αιγαίο. 

Ο συνδυασμός των περιστατικών είναι μία ένδειξη για το τι θα πρέπει να αναμένεται. Η Τουρκία αξιοποιεί την αναβαθμισμένη σχέση της με την Ευρώπη για την ικανοποίηση των βλέψεών της στο Αιγαίο και την δημιουργλια τετελεσμένων σε όλο τοι εύρος των διεκδικήσεών της, οι πρακτικές της παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΕΛ) εξακολουθεί να αρκείται στην συμπάθεια των εταίρων της και να μην συνειδητοποιεί την ανυπαρξία και ανυποληψία της στο πλαίσιο της Ενωσης.

Με τις εξελίξεις αυτές στο φόντο της συμφωνίας, ξένες διπλωματικές πηγές σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους αποκαλύπτουν την αληθινή διάσταση του ζητήματος: «είναι απογοητευτικό ότι καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν έχει μία πρόταση και ένα σχέδιο ένταξης και ενσωμάτωσης των πληθυσμών που θα βρεθούν στην χώρα σας», λένε. Αποκαλύπτουν έτσι ότι ένα στοιχείο θεωρείται δεδομένο και αυτό είναι ο επ' αόριστον εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην χώρα. Στο πεδίο αυτό η Τουρκία προφανώς και θα πράξει ό,τι απαιτείται, ώστε να πλημμυρίσει η Ελλάδα από προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. 

Είναι προφανές ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντεπεξέρχεται ούτε στις απαιτήσεις για ενσωμάτωση των μεταναστών που η Ευρώπη θέλει να κρατήσει μακριά της, η χώρα θα βυθίζεται στην ανυποληψία και θα φορτωθεί, όπως όλα δείχνουν, και την αποτυχία στην εφαρμογή υλοποίησης της συμφωνίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.