Πάμε πρώτα στους κακούς κερδοσκόπους. Οι κακοί κερδοσκόποι είναι ξένα funds τα οποία έχουν φορτωθεί τραπεζικές μετοχές με τα τσουβάλια από την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου, αλλά και έχουν αγοράσει στη συνέχεια ελπίζοντας οτι οι μετοχές θα ανέβουν και θα κερδίσουν. Διαπιστώνουν οτι δύσκολα θα ανέβουν και τις πουλάνε για να βρούν νέες ευκαιρίες, αλλού. Εδώ όμως υπάρχει μια ιδιότυπη κατάσταση στο Χρηματιστήριο. Δεν υπάρχουν άλλοι παίκτες, εκτός από τα ίδια αυτά τα funds που πουλάνε. Η αγορά είναι ρηχή, εγχώριοι επενδυτές σοβαρού μεγέθους δεν υπάρχουν και καθώς δεν βρίσκεται αγοραστής, οι μετοχές καταρρέουν. Δεν είναι λοιπόν κακοί κερδοσκόποι αυτά τα funds είναι όπως αποδεικνύεται χαμένοι επενδυτές που προσπαθούν να διασωθούν και αν τα καταφέρουν να βγάλουν κέρδος.
Πάμε στο δεύτερο μύθο οτι οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα αυξήσεις κεφαλαίου.
Δεν χρειάζονται. Τουλάχιστον έτσι λέει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που επισημαίνει οτι τα stress tests που έχουν περάσει οι ελληνικές τράπεζες – και κυρίως η Πειραιώς – ήταν τα σκληρότερα και οι αλλαγές που θα επιβληθούν από την Πρωτοχρονιά στους δείκτες επάρκειας των ευρωπαικών τραπεζών είχαν ληφθεί υπόψη στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίων, συνεπώς οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα αύξηση. Μύθος λοιπόν και αυτό.
Η αλήθεια βέβαια είναι οτι οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 90 δις και δεν το κάνουν για να μη σαρώσουν την αγορά με κύμα κατασχέσων και πλειστηριασμών. Συζητιέται λοιπόν τώρα να φτιαχτεί ένα σύστημα τιτλοποιήσεων αξίας 20 δις ευρώ ώστε να μειωθούν μέσω αυτού τα κόκκινα δάνεια.
Το σύστημα αυτό θα σώσει προς το παρόν την κατάσταση και θα ευνοήσει τις τράπεζες παρέχοντας τους μεγάλη ρευστότητα, κάτι που είναι αναγκαίο. Αυτό όμως χρειάζεται έγκριση από την Ευρώπη. Κυβερνητικές πηγές λένε οτι σε κάποιο τέτοιο σχήμα θα συμφωνήσει η Ευρώπη, αλλά θέλουν και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, της περίφημης DGCom για να υποστηριχθεί το σύστημα από εγγυήσεις του δημοσίου. ΗDGCom όμως αυτό δεν θα το εγκρίνει και τελικά θα πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα χωρίς εγγυήσεις του δημοσίου. Και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές στις οποίες θα αγοραστούν τα ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ χαμηλές αν βγούν υπό το ελληνικό δίκαιο, διότι θα είναι ομόλογα πτωχευμένης χώρας, ή θα έχουν πολύ υψηλά επιτόκια, αν βγούν υπό διεθνές δίκαιο, πάλι επειδή είναι ομόλογα πτωχευμένης χώρας.
Αυτή είναι η εξήγηση του προβλήματος που παρουσιάστηκε στις τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporter.gr και δεν είναι οι μύθοι ούτε περί κερδοσκόπων, ούτε περί αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.
Και μη ξεχνάμε οτι ο κρίσιμος παράγοντας για τον οποίοι οι αγορές (κακοί κερδοσkόποι) ξεπουλάνε ελληνικές μετοχές ή μας διαλύουν τα ομόλογα είναι οτι δεν βλέπουν προοπτικές κέρδους. Και δεν βλέπουν προοπτικές κέρδους επειδή βλέπουν μια κυβέρνηση σε προεκλογικό πανικό που τα δίνει όλα σε υποσχέσεις, που σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις και που είναι έτοιμη να φάει κάθε ευρώ από τα δημόσια ταμεία για να εξαγοράσει ψήφους.
Εμπιστοσύνη μηδέν λοιπόν και αυτή είναι η αιτία για όσα συμβαίνουν στις τραπεζικές μετοχές και για όσα θα μας συμβούν στο μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr