Σύμφωνα με την προχθεσινή λίστα κατάταξης των χωρών με βάση την ανταγωνιστικότητα τους που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στην δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε φρέσκο χρήμα.
Συγκεκριμένα, στον δείκτη “Διαθεσιμότητα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών” βρίσκεται στη θέση 131 μεταξύ 137 χωρών που εξετάζει η μελέτη, στον δείκτη “Προσιτότητα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών” στη θέση 132, στον δείκτη “Βιωσιμότητα των τραπεζών” στην τελευταία θέση, 137.
“Κλειστό” όμως για τις επιχειρήσεις είναι και το Χρηματιστήριο της Αθήνας και αυτό αντικατοπτρίζεται στον δείκτη “Χρηματοδότηση μέσω εγχώριας αγοράς μετοχών” όπου η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 134, στον δείκτη “Ευκολία πρόσβασης σε δάνεια” βρίσκεται στη θέση 135, στο δείκτη “Διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων” στη θέση 134, μεταξύ 137 χωρών.
Υπό αυτές τις συνθήκες η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι αδύνατη από οποιαδήποτε πηγή, πέραν των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρηματιών. Και φυσικά, τα ίδια κεφάλαια ποτέ δεν είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν μια μεσαία ή μεγάλη δουλειά, εκτός από μικρές ατομικές επιχειρήσεις.
Μέχρι λοιπόν να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες και το χρηματιστήριο, δεν μπορούμε να περιμένουμε επενδύσεις παρά μόνο από ξένους επενδυτές. Και αυτό βεβαίως σημαίνει οτι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να μαραζώνουν ή να φυτοζωούν χωρίς κεφάλαια για πολύ καιρό ακόμη. Θα είναι επίσης εύκολα και φθηνά “θύματα” εξαγορών από ξένες επιχειρήσεις σε πάρα πολύ χαμηλές, μέχρι και εξευτελιστικές τιμές.
Οι καθυστερήσεις λοιπόν στην αξιολόγηση και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δεν εχουν μόνο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος για τους πολίτες που καλούνται να πληρώνουν υπέρογκους φόρους, αλλά έχουν και παράπλευρο κόστος στο σύνολο της οικονομίας διότι εμποδίζουν την επάνοδο του τραπεζικού συστήματος στη σταθερότητα και κατά συνέπεια την αποκατάσταση της εγχώριας ρευστότητας.
Το ίδιο και οι καθυστερήσεις των αποκρατικοποιήσεων, διότι αν έρθουν τελικά κάποιες ξένες επενδύσεις, το χρήμα θα μεταφερθεί στις τράπεζες και θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όσο όμως δεν γίνονται αποκρατικοποίησεις και ξένες επενδύσεις, τόσο καθυστερεί η αποκατάσταση της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr