Οι ίδιοι εκτιμούν οτι τα πλεονεκτήματα του ρυθμού ανάπτυξης θα γίνουν μεν αντιληπτά όσον αφορά στην μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των εισοδημάτων και της ρευστότητας, αλλά θα αναιρούνται από τους πολύ υψηλούς φόρους που θα αδειάζουν τις τσέπες των εργαζομένων για πολλά χρόνια ακόμη.
Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν οτι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την απόκτηση ελληνικών υποδομών και επιχειρήσεων, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε σημαντικούς κλάδους για την οικονομία, όπως είναι η ενέργεια και οι μεταφορές, αλλά και σε ορσιμένους κλάδους της βιομηχανίας με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Φυσικά και ο κλάδος των ακινήτων έχει ενδιαφέρον αλλά και οι βασικές υποδομές μέσω των αποκρατικοποίησεων. Όλα αυτά μαζί, συνεπικουρούμενα από την αύξηση του τουρισμού αναμένεται οτι θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα, σχετίζονται σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, όχι πλέον με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ και το Ευρώ, ούτε με την πολιτική αστάθεια η οποία δεν θεωρούν οτι είναι πολύ πιθανή, αλλά με τους πολύ αργούς ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων κυρίως στη δημόσια διοίκηση. Η δυσκολία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, αλλά και το πολύ υψηλό επίπεδο γραφειοκρατίας που δεν λέει να μειωθεί, θεωρούνται από τους επιχειρηματίες οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη. Και φυσικά το πολύ “βαρύ” φορολογικό σύστημα, οι δυσκολίες στις αδειοδοτήσεις από την πολεοδομία, τους αρχαιολόγους και τη δικαιοσύνη, αλλά και το άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων είναι επίσης ανασταλτικοί παράγοντες.
Οι ίδιοι θεωρούν οτι μια κυβέρνηση συνεργασίας κεντρώων δυνάμεων θα ήταν η καλύτερη για την ταχεία πρόοδο της χώρας διότι θα μείωνε τις αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουν όμως πως ούτως ή άλλως, οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει πλέον οι εταίροι στη σχέση τους με τις ελληνικές κυβερνήσεις και λόγω της αποφασιστικότητας τους. Όσον αφορά στην σημερινή κυβέρνηση το μόνο πλεονέκτημα το οποίο προσδιορίζουν σε σχέση με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας, είναι οτι σήμερα είναι μειωμένες οι αντιδράσεις της αριστεράς και δεν καίγεται η Αθήνα.
Θεωρούν επίσης οτι η κοινή Γνώμη είναι πολύ πιο δεκτική σε αλλαγές από ότι ήταν πρίν από μερικά χρόνια, επειδή έχει αντιληφθεί οτι το υπάρχουν κρατικοδίαιτο μοντέλο οικονομίας δεν τους προσφέρει ευημερία και πρόοδο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται οτι θα υπάρξουν αυξητικές τάσεις τόσο στις επενδύσεις και την απασχόληση, όσο και στο Χρηματιστήριο, αλλά και σε όλους τους ελληνικούς τίτλους, δηλαδή στα κρατικά και στα επιχειρηματικά ομόλογα και οτι καθοριστικό ρόλο σε αυτά θα παίξει και η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία από εδώ και πέρα.
Και αυτό είναι ενα πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά κυρίως στη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων επενδυτών στην επερχόμενη ανάπτυξη. Διότι ενώ οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται έχουν δωρεάν σχεδόν χρηματοδότηση, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι Έλληνες επενδυτές δεν έχουν ακόμη σχεδόν καμία δυνατότητα χρηματοδότησης. Το κατά πόσον λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ελληνικές επιχειρήσεις ώστε και αυτές μπούν στον “χορό” της ανάπτυξης και να επωφεληθούν από αυτήν, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου τα επόμενα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr