Λέει οτι «Ήρθε η επόμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και είπε ότι κακώς παρουσιάσατε αυτά τα στοιχεία διότι δεν είχατε μέσα και τις στρατιωτικές δαπάνες. Τις στρατιωτικές δαπάνες τις χρεώσατε για την εποχή της παραλαβής των όπλων, δηλαδή για τα μετέπειτα χρόνια. Η απογραφή εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως. Γιατί ήταν η μόνη χώρα η Ελλάδα και η μόνη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή η ίδια απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαν κάνανε λάθος αυτοί και άρα είναι καταδικαστέα η προηγούμενη κυβέρνηση. Τι έγινε; Το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης»
Αυτή η επισήμανση είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους ασχολούνται με την οικονομία διότι πράγματι η απογραφή Αλογοσκούφη, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τη χώρα μας και προκάλεσε τεράστια κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους. Λειτούργησε εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και έγινε για ένα και μόνο λόγο: Για να μπορεί η κυβέρνηση Καραμανλή να δικαιολογήσει αυτά που έλεγε ώς αντιπολίτευση, δηλαδή οτι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από ότι έλεγε η κυβέρνηση Σημίτη και για να εμφανιστεί η ίδια ώς αποτελεσματική. Το σχέδιο ήταν να “φουσκώσει” το έλλειμμα λογιστικά και στη συνέχεια να το “ξεφουσκώσει” λέγοντας οτι το μείωσε. Αυτό όμως είχε τραγικές συνέπειες για την οικονομία.
Η επόμενη κριτική που ασκεί ο Σημίτης είναι για την κυβέρνηση Παπαδνρέου και λέει χαρακτηριστικά οτι «όταν έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επί τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;».
Πράγματι η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει αποφύγει και το μνημόνιο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, αν είχε εκπονήσει ένα δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν θέλησε για άγνωστους λόγους και προτίμησε τη συμμετοχή των δανειστών στην αντιμετώπιση της κρίσης. Έχασε κάθε ευκαιρία που της δόθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με άλλους τρόπους και ποτέ δεν εκπόνησε δικό της σχέδιο, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους ξένους.
Τέλος όσον αφορά στη διακυβέρνηση Καραμανλή, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας αποδεικνύουν οτι συνέβαλε καθοριστικά στη διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους και οτι έφτασε την οικονομία στο τραγικό σημείο από το οποίο την παρέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Θα μου πείτε: Ποιόν ενδιαφέρουν τώρα όλα αυτά, είναι παρελθόν. Δεν είναι έτσι.
Η αποτίμηση της κατάστασης και ο προσδιορισμός των ευθυνών είναι σημαντικός για να γνωρίζουμε πώς φτάσαμε ώς εδώ και πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Τόσο η ΝΔ του Kαραμανλή, όσο και το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάντια της χώρας. Αυτό που δεν λέει φυσικά ο Σημίτης είναι οτι εκείνος είχε επίσης ευθύνες διότι όταν μπήκαμε στο Ευρώ, εκείνος έπρεπε να έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τη δομή της οικονομίας για να μπορέσουμε να σταθούμε διεθνώς και δεν το έκανε. Είναι αμφίβολο αν το προσπάθησε καν.
Όσον αφορά στο σήμερα, ο Σημίτης υποστηρίζει οτι μόνο μέσω εκλογών μπορεί να δοθεί λύση. Ίσως, αλλά αυτό που είναι ανησυχητικό είναι οτι η “παλιά” νοοτροπία του κρατισμού και της χαμηλής παραγωγικότητας συνεχίζει να επιρκατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωμαυτική αντιπολίτευση. Πολλοί πιστεύουν οτι η στάση του Μητσοτάκη σήμερα, να στηρίζεται στα παλιά στελέχη της ΝΔ και να μη τολμά την ανανέωση της, είναι μια εκλογική στρατηγική και οτι αφού εκλεγεί θα δούμε μια νέα, πολύ πιο σύγχρονη κυβέρνηση που θα αναδιαρθρώσει τη δημόσια διοίκηση και θα φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή. Αυτό όμως μένει να το δούμε, είναι απλώς μια εικασία. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των πολιτικών μας κατ’αρχήν και η δική μας γενικότερα, ούτε οι εκλογές θα μας σώσουν, ούτε κανένας Από Μηχανής Θεός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr