Ο ηθοποιός που είχε την υποστήριξη του Πρωθυπουργού παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου δηλώνοντας οτι δεν μπορεί να συμμετάσχει στο παιχνίδι των εσωτερικών ισορροπιών της κυβέρνησης, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Νίκο Μανωλόπουλο που έχει τη στήριξη του Τσακαλώτου και των 53ών.
Θα μου πείτε, είναι δυνατόν για ένα τέτοιο ζήτημα να είναι σε κόντρα ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών την ώρα που διεξάγεται η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους;
Θλιβερό, μεν αλλά αυτή είναι μια από τις εκδηλώσεις μιας πολύ σοβαρότερης σύγκρουσης που αφορά τις πολιτικές της κυβέρνησης και την αξιολόγηση.
Στο μέτωπο αυτό, ο Τσακαλώτος προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία όσο το δυνατόν στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πρωθυπουργός “δεν βιάζεται” να κλείσει την αξιολόγηση παρασυρμένος από τις “σειρήνες” των σκληροπυρηνικών οι οποίοι θέλουν να τραβήξει η διαδικασία σε μάκρος ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο, ελπίζοντας σε αλλαγή της ευρωπαικής πολιτικής.
Και ενώ όλοι θεωρούμε οτι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια επιμήκυνσης της διαπραγμάτευσης, μέρος των σκληροπυρηνικών του κόμματος και της κυβέρνησης θεωρούν οτι διαθέτουμε τα χρήματα για να επιβιώσουμε μέχρι το φθινόπωρο χωρίς να κλείσουμε καμία επώδυνη πολιτικά συμφωνία και χωρίς χρηματοδότηση. Θεωρούν οτι το κράτος μπορεί να εξοφλήσει χωρίς δάνεια τις δόσεις του καλοκαιριού προς τους πιστωτές και να πληρώσει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις και στη συνέχεια να πάει σε εκλογές. Την υπόθεση αυτή στηρίζουν στα μεγάλα αποθεματικά που φτιάχνει η κυβέρνηση μέσω της υπερφορολόγησης και της παύσης πληρωμών προς αυτούς που χρωστάει, δηλαδή φορολογούμενους και προμηθευτές. Η πολιτική αυτή φυσικά εξασφαλίζει ύφεση και για το πρώτο εξάμηνο του 2017 τουλάχιστον αφού τα χρήματα που αποθησαυρίζει η κυβέρνηση τα στερεί από την αγορά και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο Τσακλώτος από την άλλη, συνεπικουρούμενος από τους 53 θεωρεί οτι υπάρχει δυνατότητα να κλείσει η συμφωνία και η αξιολόγηση ώστε να αποφευχθούν οι πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις για την οικονομία από την παράταση που προτείνουν οι σκληροπυρηνικοί. Για να το πετύχει αυτό θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε Ευρώ που ξοδεύεται και μέσα σε αυτά είναι και τα χρήματα του Ιδρύματος Νιάρχου τα οποία το οικονομικό επιτελείο θέλει να τα ελέγχει ο Μανωλόπουλος.
Θεωρεί επίσης - όπως και ο Φίλης - οτι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει με τους ΑΝΕΛ και να συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση ώς μια “αντιδεξιά” συμμαχία με κοινωνικές προτεραιότητες.
Η παράιτηση λοιπόν του Κιμούλη από το Ίδρυμα Νιάρχου κρύβει πολύ περισσότερα από μια απλή διαφωνία, κρύβει ένα χάσμα αντίληψης της πολιτικής που χωρίζει τον Πρωθυπουργό από τον Υπουργό Οικονομικών. Και είναι απλώς ένα ακόμη επεισόειο σε μια έντονη σύγκρουση που διαρκεί εδώ και καιρό και που θα κλιμακωθεί κάποια στιγμή, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα σε αποπομπή ή παραίτηση του υπουργού, ίσως και σε διάσπαση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr