Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνεται διότι η ελληνική πλευρά υποστήριζε πως αφού έχουμε ανάπτυξη δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Η αποκάλυψη οτι τελικά έχουμε ύφεση αφαιρεί από την διαπραγματευτική μας ομάδα το μοναδικό επιχείρημα που είχε όταν έλεγε οτι τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ είναι υπερβολικά. Παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Oικονομικών οτι οι διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεαστούν από την πορεία ενός τριμήνου και μόνο, ήδη φάνηκε οτι επηρεάστηκαν. Σήμερα το βράδυ η “τρόικα” φεύγει χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.
Όσον αφορά τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία, η ύφεση αποκαλύπτει τις αδυναμίες της πολιτικής της κυβέρνησης.
Η αιτία της ύφεσης είναι οτι ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί ταμειακά πελονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης, δεν τα επιστρέφει στην αγορά, αλλά τα αποθησαυρίζει, ίσως για να έχει χρήματα όταν φθάσει σε αδιέξοδο με τις διαπραγματεύσεις της για να πληρώσει μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις.
Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ εμφανίζεται ταμειακό πλεόνασμα από τους υπερβολικούς φόρους, η κυβέρνηση δεν επιστρέφει τα 7 δισ Ευρώ που χρωστάει στους πολίτες από επιστροφές φόρων και στις επιχειρήσεις - προμηθευτές της. Αν επέστρεφε αυτά τα χρήματα η ρευστότητα της οικονομίας θα ήταν καλύτερη και η ύφεση μικρότερη. Όμως η αποθησαύριση στερεί τα χρήματα από την αγορά και έτσι μειώνεται η κατανάλωση που είναι βασικός συντελεστής της αύξησης του ΑΕΠ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η κυβέρνηση προκειμένου να αποθησαυρίσει ακόμη περισσότερα δεν κάνει ούτε δημόσιες επενδύσεις. Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30,7% και αυτό είναι μια ακόμη αιτία της ύφεσης.
Αν συνεχίσει αυτή την τακτική της υπερφορολόγησης και του αποθησαυρισμού η κυβέρνηση, είναι βέβαιον οτι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2017, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις.
Το κακό είναι οτι η κυβέρνηση έχει ώς προτεραίοτητα της την παραμονή της στην εξουσία και τον εντυπωσιασμό των πολιτών με τις ψευτοδιαπραγματεύσεις της. Και για αυτό το λόγο, επειδή πάντα υπάρχει το Plan B της ρήξης για πολιτικούς - εκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση συνεχίζει να αποθησυαρίζει τα έσοδα αντί να τα διαθέτει στην αγορά. Το κάνει διότι αν βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην εκταμιεύουν οι δανειστές τις δόσεις και να μην έχει να πληρώσει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις, να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την εκλογική πελατεία των Δημοσίων Υπαλλήλων από αυτό το “μαξιλαράκι” αποθησαυρισμένου χρήματος.
Οι προοπτικές λοιπόν της ύφεσης παραμένουν και μάλιστα η αβεβαιότητα που γεννούν οι ατελείωτες και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις, επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στην οικονομία με αποτέλεσμα και ο ιδιωτικός τομέας να αναβάλει τις επενδύσεις του και οι πολίτες την κατανάλωση τους. Το πιθανότερο λοιπόν είναι οτι αν συνεχιστεί αυτός ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και αποθησαύρισης η ύφεση θα διατηρηθεί και το 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr