Με τις παροχές που ανακοίνωσε χθές το βράδυ ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους 1.600.000 συνταξιούχων ψηφοφόρων. Θα το καταφέρει; Είναι αμφίβολο διότι τους έχει κόψει πολύ περισσότερα από όσα τους δίνει πίσω. Η επίπττωση αυτής της ανακοίνωσης δεν είναι ακόμη γνωστή. πρώτον δεν γνωρίζουμε αν ήταν σε συνεννόηση - όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι - με τους πιστωτές. Οι πρώτε ςπληροφορίες είναι οτι οι Ευρωπαίοι δεν γνώριζαν αυτή την απόφαση και οτι την εξήγγειλε μονομερώς. Αν είναι έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε οτι η διαπραγμάτευση θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο αφού ούτως ή άλλως το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τους πιστωτές είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημοσιονομικό.
Σε κάθε περίπτωση για να πάρουν οι συνταξιούχοι αυτή τη 13η σύνταξη θα πρέπει όλοι οι άλλοι να πληρώσουν αυξημένους φόρους κατά το ίδιο ποσό, δηλαδή πάνω από 600 εκατομμύρια Ευρώ.
Η κυβέρνηση θεωρεί οτι κάνει αναδιανομή του εισοδήματος από τους έχοντες στους μη έχοντες. Δεν είναι έτσι. πράγματι κάνει μια σχετική αναδιανομή προς τους μη έχοντες συνταξιούχους, αλλά την κάνει παίρνοντας χρήματα πάλι από μη έχοντες εργαζόμενους. Η φοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων έχει εξαντληθεί προ πολλού. Αυτό απεικονίζεται τόσο στη μείωση της κατανάλωσης, όσο και στο ύψος των ανείσπρακτων οφειλών που συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισ Ευρώ. Η εφορία έχει κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης για περισσότερους από 800.000 φορολογούμενους και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται.
Επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν, χιλιάδες άνθρωποι απολύονται κάθε μήνα και η οικονομία βρίσκεται σε βαθειά ύφεση.
Η αιτία είναι η πολιτική των φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση και η αναβολή των μεταρρυθμίσεων. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, δηλαδή επειδή δεν προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δεσμευτεί οτι θα κάνουμε, παραμένουμε υποχείρια των πιστωτών οι οποίοι ψυχρά σκεπτόμενοι απαιτούν νέα μέτρα για να βγούν οι αριθμοί των στόχων του προγράμματος.
Στην προσπάθεια της να προστατεύσει τους κομματικούς στρατούς που βρίσκονται στο Δημόσιο, η κυβε΄ρνηση αρνείται να προχωρήσει σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, αρνείται να προχωρήσει σε αξιολόγηση και μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, αρνείται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και σε άνοιγμα των αγορών.
Κάθε συζήτηση που κάνει με τους πιστωτές καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: Να αρχίσει πάλι ένας νέος κύκλος φορολόγησης.
Το πλεόνασμα που λέει οτι πέτυχε η κυβέρνηση είναι πλασματικό διότι στηρίζεται στην μη πληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου. και αντί να το διαθέσει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις αυτές, το προσφέρει ώς Χριστουγενιάτικο δώρο για να εξαγοράσει ψήφους.
Στα οικονομικά τα ρπάγματα είναι μετρήσιμα. Για να βγεί η χώρα από την ύφεση θα πρέπει να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 1,5% στα επόμενα χρόνια. Αν το πετύχει αυτό σε σταθερή βάση, δηλαδή αν είναι επαναλαμβανόμενο η χώρα θα καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βγεί στις αγορές οπότε δεν θα χρειάζεται ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση των αναγκών της. Για να το πετύχει όμως πρέπει να πάρει μέτρα αύξησης της ανταγωνιστικότητας, τα οποία συνοψίζονται στην μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας και του μη μισθολογικού κόστους για τους παραγωγούς και συνολικά για όλους. Η μείωση της γραφειοκρατίας και του μη μισθολογικού κόστους σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του κόστους του δημοσίου τομέα. και η μείωση του κόστους του δημοσίου τομέα σχετίζεται με τη μείωση της σπατάλης και της διαφθοράς, με το κλείσιμο των άχρηστων οργανισμών του δημοσίου και με την επίλυση του ασφαλιστικού.
Αντί να πάρει θαρραλέα και δύσκολα μέτρα και αφού έχασε δυο χρόνια χωρίς κανένα όφελος για την οικονομία ή για την κοινωνία (τα εισοδήματα μειώθηκαν και ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε αντί να μειωθεί) η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να αρχίσει τις παροχές για να μειώσει τη δημοσκοπική της κατρακύλα. Το ίδιο λάθος είχε κάνει και ο Σαμαράς ο οποίος κινήθηκε ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε οτι θα σκίσει το μνημόνιο, έκανε κωλοτούμπα, επέβαλε φορολογικά μέτρα, έκανε μερικές μεταρρυθμίσεις, είδε τα ποσοστά του να γκρεμίζονται, εγκατέλειψε τις μεταρρυθμίσεις και άρχισε την παροχολογία, σύρθηκε σε εκλογές και κατέρρευσε.
Η μέρα της Μαρμότας. Ζούμε ξανά και ξανά την ίδια μέρα με την ίδια κατάληξη. Εκλογές και νέα μνημόνια και ξανά ύφεση.
*Κωμωδία με τον Μπιλ ΜάρεΙ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr