Παρέχεται δηλαδή ασυλία στους τραπεζικούς υπαλλήλους αλλά και στα στελέχη του δημοσίου που συμμετέχουν στις ρυθμίσεις δανείων και οι οποίες από εδώ και πέρα θα μπορούν να περιλάβουν και μείωση του δανείου. Μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να “κόψει” ποσό από δάνειο ή από οφειλή στο δημόσιο διότι θα εδίωκετο για απιστία. Ακόμη και σε περιπτώσεις που η τράπεζα αναγνώριζε οτι ο δανειολήπτης είναι σε απόλυτη αδυναμία να πληρώσει ολόκληρο το χρέος και ενώ προσφερόταν να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του, πχ 70%, ο τραπεζικός υπάλληλος αρνείτο διότι κινδύνευε με διώξεις. Και έτσι ο μεν δανειολήπτης έμενε με το κόκκινο χρέος να αυξάνεται διαρκώς λόγω τόκων και να μη πληρώνεται ποτέ, εγκλωβισμένος στον Τειρεσία και αδυνατώντας να έχει οποιαδήποτε συναλλαγή, η δε τράπεζα δεν εισέπραττε τίποτα απολύτως. Και οι δυο χαμένοι.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή, λύνεται αυτό το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που αναδιαρθρώνουν τα δάνεια τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι διατάξεις αυτού του Νομοσχεδίου αφορούν και φυσικά πρόσωπα, αλλά οι δικηγόροι εικάζουν οτι είναι αδύνατον να ληφθούν τέτοια μέτρα μόνο για τις επιχειρήσεις και να μη συμπεριλάβουν και τα φυσικά πρόσωπα που αποδεικνύουν στην τράπεζα οτι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το σύνολο του δανείου τους.
Εφόσον αυτές οι διατάξεις καλύπτουν τους πάντες, νομικά και φυσικά πρόσωπα, πλήθος επιχειρήσεων αλλά και πλήθος πολιτών θα είναι σε θέση να βρούν λύσεις στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να αποφύγουν νομικές εμπλοκές και χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες.
Σημειώνεται δε, οτι η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία και για να λειτουργήσει ο θεσμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού και του διαμεσολαβητή, αφού ουσιαστικά, ο διαμεσολαβητής αυτόν ακριβώς τον ρόλο έχει. Να βοηθήσει τους αντιδίκους που ε΄χουν μια οικονομική διαφορά, να τα βρούν κάπου στη μέση. Πράγμα που απαιτεί υποχώρηση από τον δανειστή, άρα μείωση του οφειλόμενου ποσού.
Συγκεκριμένα, όπως έγραφε και χθές το Reporter, η απαλλαγή από την αστική και ποινική ευθύνη των προσώπων αυτών σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από μήνυση για ζημιές που υπέστησαν το Δημόσιο, οι μέτοχοι ή οι πιστωτές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων.
Η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης είχε βρεθεί ψηλά και στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές να πιέζουν την κυβέρνηση για τη νομοθέτησή της, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αναδιάρθρωσης, που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει γενναίες ρυθμίσεις δανείων, ακόμα και μεγάλες διαγραφές, χωρίς να υπάρχει μεγάλη πίεση στα στελέχη που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr