Το “έξυπνο χρήμα” σπέυδει να τοποθετηθεί διαβλέποντας οτι εφόσον ξεκινήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ, η ερχόμενη χρονιά θα προσφέρει από την αρχή σημαντικές προοπτικές κερδών. Σε αυτό συνηγορούν και τα καλά αποτελέσματα αρκετών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και η προοπτική εκλογών, αφού με βάση τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει και η κυβένρηση ΝΔ θα προχωρήσει με άλλο βηματισμό στην ολοκλήρωση του προγράμματος που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές. Παρ’ όλα αυτά όμως, ο πολιτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος από το διεθνές περιβάλλον ενδέχεται να αντρέψουν τις καλές προοπτικές.
Ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάσε ιδιαίτερα έντονη αυξητική τάση κατά 24,5% τον Νοέμβριο, καθώς η άνοδος των τιμών των τραπεζών υποστηρίζεται από την αύξηση στη δευτερογενή αγορά των τιμών των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Η αύξηση των κερδών πολλών καλών εταιριών κατά το πρώτο εννιάμηνο που έφτασε το 29% κατά μέσο όρο, δικαιολογεί την αύξηση των τιμών των μετοχών των blue chips, ενώ η προοπτική προώθησης των αποκρατικοποιήσεων εξαιτίας της αντικατάστασης του Σκουρλέτη από τον Σταθάκη προκαλεί μια μικρή αίσθηση αισιοδοξίας και σε αυτό το μέτωπο.
Πέραν όμως των συγκεκριμένων παραγόντων που επηρεάζουν ορισμένους κλάδους, το γενικότερο κλίμα επηρεάζεται θετικά από την προοπτική επίτευξης της αξιολόγησης στις αρχές του επόμενου έτους ή και εντός της χρονιάς, αν η κυβέρνηση προχωρήσει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως υπέδειξε ο Μοσκοβισί.
Οι κίνδυνοι
Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή μοιάζουν πολύ πιθανές, αλλά πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος από μια ανατροπή λόγω πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι οι εκλογές που φοβίζουν τους επενδυτές, αντίθετα μάλιστα, η προοπτική επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας και η αποχώρηση της “εχθρικής” προς το επιχειρείν κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν προκηρυχθούν εκλογές.
Ο κίνδυνος προέρχεται από το “μενού” των εκλογών και από το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ευθέως δίλημμα “Δραχμή ή Μνημόνια”, υποστηρίζοντας οτι η χώρα δεν έχει προοπτική εντός του Ευρώ και οτι αν ψηφιστεί η Νέα Δημοκρατία θα συνεχιστούν οι πολιτικές της λιτότητας. Αυτό ενδέχεται να ανατρέψει τις μέχρι σήμερα προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αφού ένα τέτοιο δίλημμα θα συσπείρωνε αρκετούς αντι - ευρωπαιστές ψηφοφόρους πολλοί από τους οποίους είχαν ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο είναι αυτή τη στιγμή γοητευτικές όσον αφορά τις προοπτικές, αλλά ενδέχεται να ανατραπούν είτε από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, είτε από το διεθνές περιβάλλον το οποίο είναι ασταθές εξαιτίας και των πολιτικών εκκρεμμοτήτων σε πολλές Ευρωπαικές χώρες.
Ο παράγων Ιταλία για παράδειγμα, δεν ξέρουμε τι επίδραση θα έχει στα Χρηματιστήρια από την ερχόμενη Δευτέρα αν το αποτέλεσμα του Κυριακάτικου δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις βγεί αρνητικό και αν τελικά παραιτηθεί ο Ρέντσι. Σε αυτή την περίπτωση το ιταλικό τραπεικό σύστημα θα κινδυνεύσει άμεσα και θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το Ευρωπαικό σύστημα και φυσικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr