1. να κλείσει συμφωνία με όλες τις πλατφόρμες ενοικιάσεων on line αν του δίνουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών των ακινήτων που νοικιάσουν τα σπίτια τους, και να ενημερώνουν την ελληνική εφορία κάθε φορα που νοικιάζεται ένα σπίτι για το πόσο νοικιάστηκε. θεωρεί επίσης οτι οι πλατφόρμες θα παρακρατούν και θα αποδίδουν τον φόρο!
Είναι δυνατόν ποτέ, ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπούν σε αυτή τη λογική και να δίνουν στοιχεία των πελατών τους στην ελληνική εφορία; Είναι δυνατόν ποτέ να παρακρατούν φόρο για λογαριασμό της ελληνικής εφορίας; Είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει συμφωνίες με κάθε μία από αυτές τις πλατφόρμες παγκοσμίως; Και ας πούμε ότι όλα αυτά τα αδύνατα έγιναν. Κάθε ένα ςπου θέλει να νοικιάζει οτ σπίτι του θα το κάνει με άλλο τρόπο, πάλι ηλεκτρονικά, χωρίς καμμία πλατφόρμα διαμεσολάβησης και η εφορία δεν θα μαθαίνει τίποτα.
2. να εγγραφούν όλοι όσοι νοικιάζουν τα σπίτια τους σε μητρώο και αν δεν εγγραφούν να πληρώνουν πρόστιμο - εφόσον τους πιάσει η εφορία. Ναι, πρίν από δυο χρόνια, έσπευσαν οι αφελείς να πάρουν το σήμα ΕΟΤ για αυτή τη δουλειά και μέσα σε λίγους μήνες το σήμα ΕΟΤ καταργήθηκε. Πάλια τα ίδια, μητρώα και τρίχες κατσαρές. Να δούμε ποιοί θα έρθουν να γραφτούν.
3. να θέσει όριο στον αριθμό των ακινήτων (ενα ή δυο το πολύ) που νοικιάζει ο κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο (και όχι εταιρία) και να είναι γραμμένος στο μητρώο και αφού η ηλεκτρονική πλατφόρμα του παρακρατήσει και αποδώσει στο Δημόσιο τον φόρο 5% επί κάθε ενοικίασης, τα υπόλοιπα έσοδα θα μπαίνουν στη φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη και θα φορολογούνται με 15%. Αυτό κατά το υπουργείο θα λειτουργήσει ώς αντικίνητρο για την ενοικιάση πολλών ακινήτων από κάποιους “πονηρούς” και θα προστατεύσει τον κλάδο των ξενοδόχων από τον αθέμητο ανταγωνισμό.
Αυτά τα τρία μαζί, εκτός του ότι είναι ανέφικτα, πνίγουν την οικονομία διότι αφαιρούν ρευστότητα και αυξάνουν τη γραφειοκρατία.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Καταρχήν, το πρόβλημα με τις ενοικιάσεις ακινήτων από ιδιώτες πλήττει παγκοσμίως τα ξενοδοχεία τα οποία αντιδρούν με συγκεκριμένους τρόπους στο εξωτερικό. Οι εφορίες όλων των χωρών κάνουν επίσης το ίδιο. Αντί λοιπόν να κάθονται εδώ οι εφοριακοί μας και να προσπαθούν να εφεύρουν τον τροχό, καλύτερα να δούν τι κάνουν όλες οι άλλες εφορίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι ξενοδόχοι επίσης, καλό θα είναι να δούν πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όλοι οι άλλοι ξενοδόχοι στον κόσμο, αντί να πιέζουν την εφορία να κυνηγήσει τους ντόπιους ιδιοκτήτες.
Μη ξεχνάμε οτι το ιντερνετ αλλάζει πολλά σε όλους τους κλάδους. Παραδείγματος χάριν, στον τουριστικό κλάδο, καταργήθηκαν τα τουριστικά πρακτορεία από τις ηλεκτρονικές κρατήσεις εισητηρίων και δωματίων. Τα ξενοδοχεία επιλέγονται ηλεκτρονικά και ο καταναλωτής συγκρίνει τις υπηρεσίες και τις τιμές και διαλέγει. Τώρα προστίθεται ένας ανταγωνισμός από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι ξενοδόχοι πρέπει να δούν πώς θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Αν δεν γίνουν, θα χάσουν πελάτες από τα φθηνότερα (αλλά και με λιγότερες παροχές) ιδιωτικά σπίτια.
Ας θυμήσουμε στους ξενοδόχους, ότι όταν υπερθεμάτιζαν για τα ταξί (υπέρ της άποψης να έχουν δικά τους, ή να συνεργάζονται με ιδιώτες που κάνουν τους ταξιτζήδες), έθεταν τους αδειούχους ταξιτζήδες στην ίδια θέση που βρίσκονται αυτοί σήμερα από τον ανταγωνισμό των “ιδιωτών ξενοδόχων”.
Δεν φταίει κανείς άλλος, εκτός της τεχνολογίας που φέρνει νέες δυνατότητες στην οικονομία και πρέπει να προσαρμοστούν και οι ίδιοι, όπως όλοι οι άλλοι.
Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των επιχειρήσεων και των ιδιωτών από την εφορία, αυτό που προέχει είναι να αντιληφθεί η εφορία οτι δεν διαθέτει το “ηθικό πλεονέκτημα” για να κινητοποιήσει τους πολίτες να μη φοροδιαφέυγουν. Αντίθετα μάλιστα, λόγω της υπερφορολόγησης, οι φοροφυγάδες δικαιώνονται καθημερινά έναντι των έντιμων φορολογούμενων. Και επιπλέον, αν οι πολίτες έβλεπαν μια βελτίωση στις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες, θα ήταν πιο πρόθυμοι να πληρώσουν τους φόρους τους. Όταν όμως το κράτος απλώς τους “ληστεύει” για να συντηρεί τις δαπάνες του δημοσίου χωρίς να προσφέρει στοιχειωδώς καλές υπηρεσίες, κανείς δεν θέλει να πληρώσει φόρους και όσοι πληρώνουν, το κάνουν βρίζοντας.
Τέλος πρέπει το πολιτικό σύστημα συνολικά - και αυτή η κυβέρνηση επίσης - οτι το πράγμα με τους φόρους δεν πάει άλλο. Και δεδομένου δεν υπάρχει και καμία δυνατότητα ή προοπτική χρηματοδότησης από τράπεζες, καλό θα είναι να βρεί τρόπους να μειώσει τις ανάγκες του δημοσίου και να αφήσει ρευστότητα στην αγορά, αντί να μεγιστοποιεί την αφαίμαξη όλης της ρευστότητας. Δεν πάμε πουθενά έτσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr