Αν ο πρωθυπουργός συμφωνήσει με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες και αποδεχθεί τους όρους του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία και αποδέχεται όπως όλα δείχνουν η Γαλλία, θα πρέπει να έρθει πίσω και να ζητήσει απο τη Βουλή την έγκριση της. Υπάρχουν δυο σενάρια: Να απαιτήσει αυξημένη πελιοψηφία, των δυό τρίτων των βουλευτών, οπότε θα χρειαστεί να ψηφίσουν υπέρ του νέου Συμφώνου και βουλευτές της αντιπολίτευσης, ή να χρειαστεί την έγρκιση της απλής πλειοψηφίας την οποία την έχει η κυβέρνηση – αν δεν υπάρξουν «αντάρτες».
Το πρόβλημα δεν είναι απλό, αφού ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις. Φυσικά το πράγμα γίνεται ακόμη δυσκολότερο αν χρειαστεί αυξημένη πλειοψηφία και έγκριση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Το να πετύχει τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ – διότι τα αριστερά κόμματα αποκλείεται να συναινέσουν- ο κ. Παπανδρέου, μάλλον είναι απίθανο. Ενδέχεται λοιπόν η όλη προσπάθεια να καταλήξει σε ναυάγιο και εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει μια μικρή, αλλά εμφανή «στροφή» στην πολιτική της. Δείχνει μια διάθεση υποχώρησης προκειμένου να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοίξει με μεγάλες επαγγελματικές ομάδες και κοινωνικά στρώματα. Επίσης ανεβάζει τους τόνους σε θέματα στα οποία η κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη όπως έκανε με την πρωτοφανή «κωλοτούμπα» για την πώληση περιουσίας του δημοσίου. Μια ακόμη ένδειξη είναι το «επιθετικό και αγανακτισμένο» ύφος του πρωθυπουργού έναντι των στελεχών της τρόικας που είχαν το θράσσος να «μας κουνήσουν το δάχτυλο».
Όλα αυτά «μυρίζουν» εκλογές και οι εκλογές «μυρίζουν» μεγάλη εθνική περιπέτεια και ακυβερνησία, χειρότερη απο αυτή που βιώνουμε σήμερα. Βεβαίως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι η κυβέρνηση προηγείται με 7,5% απο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά τα ποσοστά και των δυο είναι πρωτοφανώς χαμηλά. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να φανταστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως το ποσοστό αρνητικής ψήφου και αποχής. Το πιθανότερο είναι οτι απο τις εκλογές – όποτε και αν γίνουν – δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρηση και εξίσουν πιθανό είναι τα κόμματα να μη συμφωνήσουν για κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων και να οδηγηθούμε σε «Οικουμενική».
Αυτό θα οδηγήσει ασφαλώς σε πολύ μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο διότι στην κατάσταη που είναι η οικονομία αλλά και με όλα τα άλλα μεγάλα ζητήματα (μεταναστευτικό, Αίγυπτος, τομέας Υγείας και Παιδείας) σε κρίση, μια Οικουμενική κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων και καθηγητών χωρις λαική στήριξη, είναι αδύνατον να κυβερνήσει. Πρέπει δε να περιμένουμε – όπως και στην προηγούμενη Οικουμενική του Ζολώτα - οτι τα κόμματα δεν θα στηρίζουν καμία απόφαση της Οικουμενικής θέλοντας να αφήσουν την ουρά τους έξω απο τις δυσάρεστες αποφάσεις που απαιτούνται.
Η πορεία λοιπόν της χώρας για τα επόμενα χρόνια θα κριθεί απο το αν θα γίνουν εκλογές φέτος και τι αποτέλεσμα θα έχουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr