ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είδες η Λαγκάρντ;

09:26 - 04 Ιουν 2020
Το Bloomberg μεταδίδει πως μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει στο πλαίσιο της παρέμβασης για την πανδημία, αξιόγραφα συνολικής (ονομαστικής) αξίας €234.7 δισ. Απ' αυτά €4.7 δισ πήγαν σε ελληνικά χαρτιά.

Μπορούμε να υποθέσουμε πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό (έως και το σύνολο) αγόρασαν ομόλογα. Τις τελευταίες ημέρες (ιδίως μετά την ανακοίνωση Next Generation-EU), οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πέσει. Το δεκαετές είναι στο 1.5% σήμερα 2/6 - ήταν 2% την 18/5.

Τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές είναι περίπου €47 δισ. Απ' αυτά περίπου €20 δισ είναι επισήμως στα χέρια ελληνικών φορέων, παρκαρισμένα (τράπεζες, δημόσιοι φορείς, ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες). Η ΕΚΤ σκούπισε περίπου το 20% των χαρτιών που είναι πρακτικώς διαθέσιμα προς πώληση (αν τα κριτήρια του κατόχου ικανοποιούνται). 

Έχω ξανα-αναφερθεί στο ζήτημα. Εάν δεν υπάρχουν χαρτιά για να "μετακομίζει" ο επενδυτής από ομόλογο σε ομόλογο (τυπικά από συντομότερης σε μακρύτερης λήξης), από κάποια στιγμή και μετά το QE παύει να επιτελεί το σκοπό του. 

Ας βγαίνει σιγά-σιγά (ή και γρήγορα-γρήγορα) ο ΟΔΔΗΧ με νέες εκδόσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στην Κριστίν να κάνει τη δουλειά της και μεις να δούμε σταθεροποιημένες χαμηλές αποδόσεις. Εναλλακτικά, ας πέσουν στην αγορά τα "παρκαρισμένα" - σχεδόν €7 δισ των φορέων του δημοσίου (Κοινό Κεφάλαιο) είναι ουσιαστικά υπό τη διαχείριση του ΥΠΟΙΚ. Έχω πει αρκετές φορές πως πρέπει να βγει στις αγορές η Ελλάδα - να δώσει βάθος στο "προϊόν" της (που είναι το χρέος της) και να χτίσει καμπύλη αποδόσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.