ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πραγματικότητα για την άνοδο του ευρώ

11:25 - 25 Αυγ 2015
Αν και οι περισσότεροι επενδυτές αλλά κυρίως τα Media, ασχολούνται με το κολοσσιαίο selloff στην αγορά μετοχών, υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή στις αγορές, όλο αυτό το διάστημα. 

Πρόκειται για την άνοδο του ευρώ, το οποίο τον τελευταίο μήνα έχει ενισχυθεί κατά 5,74%. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την απόδοση του ευρώ έναντι βασικών χρηματιστηριακών δεικτών και έναντι του δολαρίου.

euro a1

Η άνοδος αυτή εν μέσω της κινεζικής καταιγίδας, έφερε στην επιφάνεια την άποψη ότι το ευρώ λειτουργεί ως safe haven. Άποψη η οποία, κατά την άποψή μου, είναι εντελώς λανθασμένη και παρακάτω θα προσπαθήσω να την αιτιολογήσω παραθέτοντας μερικά στοιχεία.

Ο βασικότερος λόγος της ανόδου του δολαρίου εδώ και 12 μήνες (και άρα της πτώσης του ευρώ), δεν είναι άλλος από την προσδοκία της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Αυτό αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στα γραφήματα που δείχνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τη ρητορική της Fed, μέχρι τώρα οι πιθανότητες μιας αύξησης επιτοκίων, της πρώτης μετά από έξι χρόνια, είχαν επικεντρωθεί στο Σεπτέμβριο με τα futures να δίνουν στις αρχές καλοκαιριού πιθανότητα αυξησης 63%.

Στο γράφημα που παρουσιάζουμε παρακάτω, από τον Ιούνιο και μετά, οι πιθανότητες άρχισαν να μειώνονται δραματικά για να φτάσουμε πριν από λίγες ημέρες στο 28%. Από τις αρχές καλοκαιριού το ευρώ κινείται ανοδικά. 

euro a2

Από τα παραπάνω, γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι ο λόγος της ανόδου του ευρώ είναι ότι έπαψαν να ισχύουν οι ισχυρές πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων και όχι ότι το ευρώ έγινε safe haven.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται σε πρόγραμμα QE το οποίο αποδυναμώνει σταδιακά το ευρώ και ανεβάζει τις μετοχές. Αυτό συνεπάγεται, ότι έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα flows τα οποία όμως ανατράπηκαν από τις εξελίξεις στις αγορές και κυρίως στην Κίνα.

Εδώ ερχόμαστε στο κρισιμότερο κομμάτι, αυτό των flows. Το QE της ΕΚΤ συνδυαστικά με τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα τεράστιο «μονόπλευρο» στοίχημα εναντίον του ευρώ.

Το στοίχημα αυτό αποτυπώνεται και στις τοποθετήσες των επενδυτών στην αγορά των futures όπου όμως και εκεί, ήταν εμφανές ότι μετά από τα στοιχήματα ρεκόρ για την πτώση του ευρώ είχε αρχίσει να γίνεται φανερό ότι υπάρχει σημαντική αποχώρηση από τις θέσεις  short. Η ανατροπή των προσδοκιών για μια αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο, απλά οδήγησε σε εκρηκτικό κλείσιμο των short θέσεων. Είναι αυτό που στη γλώσσα των αγορών λέμε: short squeeze ή ακόμα πιο σωστά position unwinding. Το παρακάτω γράφημα είναι ξεκάθαρο.

euro a3

Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν πρόκειται για κάποια αλλαγή του συναισθήματος προς το ευρώ, αλλά για πλήρης ανατροπή όλων των συνθηκών που οδήγησαν στην πτώση του ενιαίου νομίσματος. Πλέον αναμένουμε αυτό που είχαμε γράψει εδώ και πολλούς μήνες από αυτή τη στήλη του reporter.gr: ένα νέο εξαιρετικά μεγάλο QE από το Mario Draghi.

Χρήστος Αλωνιστιώτης

Τεχνικός Αναλυτής Αγορών, ForexReport.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 27 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.