ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το έξυπνο χρήμα σβήνει τον covid-19 και αλλάζει το χρηματιστηριακό κλίμα

15:07 - 11 Μαρ 2021
Tην ώρα που η κοινωνία είναι κατάκοπη, με τη πανδημία να διαρκεί 13 συνεχόμενους μήνες και πάνω από 200.000 επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο, στο Χρηματιστήριο η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.

Το λεγόμενο έξυπνο χρήμα έχει αφυπνισθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και υποστηριζόμενο από τις πυκνές επιχειρηματικές εξελίξεις οδηγεί το Χρηματιστήριο 17 μήνες πίσω όταν η κυβέρνηση είχε μπροστά της το χρόνο να κάνει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις πριν την προλάβει και τα ακυρώσει ο covid-19.

Ήταν θέμα χρόνου αυτή η ατελείωτη ρευστότητα των ξένων αλλά και εγχωρίων fund να αρχίσει να ενεργοποιείται στην Ελλάδα όπου είναι μείζον θέμα η χώρα να ξεφύγει από τη μιζέρια και τον διχασμό και να δημιουργήσει το μέλλον για τις γενιές που έρχονται.

Ανέκαθεν το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός προηγείται τουλάχιστον κατά 6 μήνες των εξελίξεων. Βέβαια αυτό συμβαίνει στις κανονικές συνθήκες και όχι τώρα που η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση.

Ωστόσο το Χρηματιστήριο εκπροσωπείται από την αφρόκρεμα των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν τις 20 και είναι δεδομένο ότι εκφράζουν τις λίγες και υγιείς τους πρωταθλητές των κλάδων που οδηγούν τις εξελίξεις.

Δεν είναι συγκρίσιμη η εικόνα με τη πλειοψηφία των 610.000 επιχειρήσεων της χώρας όπου οι μισές σε λίγους μήνες από σήμερα θα αναζητούν πιστωτικές γραμμές για να μην χρεοκοπήσουν.

Ο παραμορφωτικός καθρέφτης του Χρηματιστηρίου δεν πρέπει να παρασύρει τη κυβέρνηση γιατί η χρηματιστηριακή αγορά βλέπει την άνθηση των επενδύσεων ειδικά μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αυτή τη χρονική στιγμή η οικονομία είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με 11,3 δις ευρώ να έχουν δοθεί σε πολίτες και επιχειρήσεις απλώς να συντηρηθούν μέχρι ν ανοίξει ξανά η αγορά.

Οι εκλεκτοί της οικονομίας έχουν χαράξει την επιχειρηματική τους ρότα με ίδια κεφάλαια και προετοιμάζονται για την επόμενη πενταετία. Όλοι οι υπόλοιποι παλεύουν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.