ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ποιος είναι το αφεντικό;

Ποιος είναι το αφεντικό;

10:39 - 05 Απρ 2023
Στις 24 Μαρτίου 2023 στην αεροπορική βάση Ramstein στην Γερμανία παρουσία του διοικητή των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγού James Hecker, οι αρχηγοί των πολεμικών αεροποριών της Φινλανδίας (Juha-Pekka Keranen) της Σουηδίας (Jonas Wikman) Νορβηγίας (Rolf Folland) και της Δανίας (Jan Dam) υπέγραψαν μία ιστορική συμφωνία, βάσει της οποίας τα μαχητικά αεροσκάφη αυτών των χωρών θα ενεργούν από κοινού ως μία Ενιαία Σκανδιναβική Αεροπορία, ενώ θα δημιουργηθούν και κοινοί μηχανισμοί εκπαίδευσης, υποστήριξης, επιμελητείας κλπ.

 swenorair

Η υλοποίηση της συμφωνίας θα αρχίσει άμεσα και προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον χειμώνα 2024, οπότε θα έχει σχηματισθεί μία κοινή πολεμική αεροπορία 250 σύγχρονων μαχητικών , εκ των οποίων τα 140 είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς (F-35). Πρόκειται για μία τεράστια  για τα ευρωπαϊκά standard Πολεμική Εεροπορία που συγκρίνεται μόνο με τις αεροπορικές υπερδυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας και η οποία αντικειμενικά μπορεί να αντιπαρατάξει ισχυρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Σκανδιναβική περιοχή.

 

Τι έγινε μετά την εισβολή στην Ουκρανία

 

Τελικά ο Πρόεδρος V.Putin πρέπει να είναι πολιτικά super-genius. Με  την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέτυχε μεταξύ άλλων, αφενός, τον σχηματισμό αυτής της τρομερής αεροπορικής δύναμης στα βόρεια σύνορα της χώρας του, αφετέρου, να προσθέσει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ 900 χιλ. Φινλανδούς στρατιώτες (300 μόνιμους και έφεδρους και 600 χιλ. επίστρατους), που βρίσκονται σε απόσταση 300 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη και είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν. 

 

Μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι Φινλανδοί αντιστάθηκαν με επιτυχία στους Σοβιετικούς στον Χειμερινό Πόλεμο (1939-1940), δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σύγχρονη Φινλανδική κοινή γνώμη δηλώνει έτοιμη σε συντριπτικό ποσοστό 80% να πολεμήσει εναντίον τους. (σ.σ.: Πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ίδιες σφυγμομετρήσεις έδιναν 65%).

 

Αυτά ακριβώς τα αρνητικά για την Ρωσία και τον Πρόεδρο V.Putin δεδομένα πρέπει να επηρέασαν την σκέψη του Πρόεδρου της Κίνας Xi Jinping, που τίς ίδιες ημέρες επισκέφθηκε (20-22 Μαρτίου 2023) την Μόσχα και συνάντησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Όταν εμφανίσθηκαν οι Κινέζοι επίσημοι που συνόδευαν τον Πρόεδρο Xi, οι έμπειροι δυτικοί αναλυτές αντιλήφθηκαν αμέσως μία μεγάλη αλλαγή. Μία απροσδόκητη φιγούρα κατέβηκε στην σκάλα του αεροπλάνου. Ήταν ο Cai Qi που τα κινέζικα ΜΜΕ «σύστησαν» στους ρώσους επίσημους και στην διεθνή κοινή γνώμη που παρακολουθούσε την τελετή άφιξης, ως ένα από τα επτά μέλη της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος αλλά και Γενικό Διευθυντή του Γενικού Γραφείου του ΚΚΚ, δηλαδή τον de facto επικεφαλής του επιτελείου του Xi.

 

Το «νέο πρόσωπο» στην κινεζική ηγεσία

 

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν ήδη (31 Ιανουαρίου 2023-Όλοι οι άνθρωποι του (Κινέζου) Προέδρου και η επόμενη ημέρα του ΚΚΚ) τον Cai Qi. Πρόκειται για ένα κλασικό δείγμα κομματικού γραφειοκράτη που από τα μέσα της δεκαετίας του ’10 εμφανίζεται στον κύκλο των στενών συνεργατών του Προέδρου Xi, αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις ευθύνης, στο 19ο συνέδριο του ΚΚΚ (2017) προωθείται στην Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο, ενώ στο πρόσφατο 20ο συνέδριο του ΚΚΚ εκλέγεται υπεύθυνος ιδεολογίας και προπαγάνδας του κόμματος. Οι μεγάλες αλλαγές που σηματοδοτεί η παρουσία του Cai Qi δίπλα στον Πρόεδρο Xi κατά την επίσκεψη στην Μόσχα είναι δύο. 

 

Αφενός όλοι οι προηγούμενοι διευθυντές των κινέζων προέδρων προέρχονταν από το διευρυμένο 24-μελές Πολιτικό γραφείο και όχι από τους κορυφαίους επτά της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, αφετέρου, ποτέ έως σήμερα κανένας κινέζος πρόεδρος δεν συνοδεύονταν σε ταξίδι στο εξωτερικό από μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

 

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και παρά την κοινή κομμουνιστική ιδεολογία, η Ρωσία και η Κίνα δεν ήταν αφοσιωμένοι φίλοι και στενοί σύμμαχοι. Οι σοβιετικοί βοηθούν τους κινέζους να αποκτήσουν ατομική τεχνολογία, οι δύο χώρες συνεργάζονται και βοηθούν τους κομμουνιστές του Κιμ Ιλ-Σουνγκ αλλά ανταγωνίζονται για την Μαντζουρία, την Μογγολία και την πρωτοκαθεδρία στον κομμουνιστικό κόσμο. Ο Μαο που έχει αυτό-χρισθεί ηγέτης του παγκόσμιου αγροτικού κομμουνιστικού κινήματος, θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο με τον Στάλιν που ήταν ο ηγέτης του παγκόσμιου εργατικού κομμουνιστικού (προλεταριακού) κινήματος. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κρεμλίνου ο Στάλιν περιφρονεί τον Μαο και τον αποκαλεί «μαρξιστή των σπηλαίων» και «χωρίς ταλέντο παρτιζάνο».

 

Ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» στη Μόσχα 

 

Ο Μαο καταπίνει τις προσβολές όταν το 1949 επισκέπτεται την Μόσχα για τα γενέθλια του Στάλιν, όπου αντιμετωπίζεται ως ένας από τους πολλούς καλεσμένους. Η ανάγκη για ατομική τεχνολογία και για σοβιετική βοήθεια πρυτανεύει της προσωπικής ευθιξίας και τον υποχρεώνει να λυγίσει το γόνατο. Όμως ανταποδίδει στα ίσια τις προσβολές στον διάδοχο του Στάλιν, τον Νικίτα Χρουστσόφ, που πιέζεται από τον Μαο σε φιλοπόλεμες επιλογές γι’ αυτό και το 1958 η Ρωσία ακυρώνει την συμφωνία ατομικής βοήθειας. Η Κίνα σε αντίποινα υπονομεύει την σοβιετική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη (Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία). Η ιστορία δικαιώνει τον σοβιετικό ηγέτη όταν τελειώνει η κρίση της Κούβας (1962). Τότε ο  Μαο λοιδορεί και καταγγέλλει την σοβιετική υποχώρηση με την θέση «Τι νόημα έχει να διαθέτεις πυραύλους όταν δεν πρόκειται να τους χρησιμοποιήσεις;» . Ο Ν. Χρουστσόφ ανταπαντά χαρακτηρίζοντας τον Μαο, «ένα ζευγάρι φθαρμένες γαλότσες».

 

Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία ενώνονται ξανά σε μία συμμαχία που εναντιώνεται στην δυτική ηγεμονία. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο. Το 2021 ήταν 147 δισ. USD. Το 2022 αυξήθηκαν στα 190 δισ. USD ενώ το πρώτο δίμηνο 2023 έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών έγινε σαφές ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Γι’ αυτό ακριβώς ο  V.Putin πήρε την πρωτοβουλία και δεσμεύθηκε δημόσια για αύξηση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Κίνα. Όμως ο  Xi Jinping απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia 2  που θα μεταφέρει αυτό το επιπλέον ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα. Ουσιαστικά οι προτάσεις του V.Putin έπεσαν στο κενό. Μεγάλη προβολή που ο V.Putin «κατάπιε», δεν μπορεί να ρισκάρει και να αποξενώσει τον μοναδικό του υποστηρικτή, την Κίνα. Αντιμετώπισε την Κίνα και τον Προέδρο Xi με σεβασμό όπως ακριβώς ήθελε ο Πρόεδρος ο Μαο, ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» να του συμπεριφέρονται οι Ρώσοι.

 

Η ρηχή ανάλυση της επίσκεψης του Προέδρου Xi στην Μόσχα λέει ότι έγινε για να προσδώσει νομιμότητα στο καθεστώς V.Putin στον απόηχο των κατηγοριών του ΔΠΔ. Όμως υπάρχει και η «δεύτερη ανάγνωση». Ο Πρόεδρος Xi έδειξε σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ ποιος έχει το πάνω χέρι στον αντιδυτικό συνασπισμό, σίγουρα ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μαο στην συνάντηση, ο ιδεολογικός υπεύθυνος του κόμματος, ο Cai QI θα είναι ευχαριστημένος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.