ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αθόρυβες αυτοδιοικητικές εκλογές

Αθόρυβες αυτοδιοικητικές εκλογές

14:33 - 04 Οκτ 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Μέσα από διπλές βουλευτικές εκλογές, μέγα – πυρκαγιές, πλημμύρες, θεομηνίες πάσης φύσεως, ανείπωτες καταστροφές, γκάφες ολκής, κασσελακιάδα, κυβερνητικές εξαγγελίες περί νέων οργανισμών και επιτροπών που δεν βγάζουν άκρη, απίστευτη ακρίβεια, άφθονη μπουρδολογία, με εκείνα και τα άλλα, φτάσαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις περιφερειακές και τις δημοτικές δηλαδή.

Το γεγονός επισημαίνεται κυρίως για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι την προσεχή Κυριακή ψηφίζουν, αν ενδιαφέρονται βεβαίως, προκειμένου να εκλέξουν δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες, γιατί πιθανώς δεν το έχουν πάρει μυρωδιά. Παρ’ όλο που το 2% περίπου των Ελλήνων θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση των υπολοίπων και παρ’ όλο επίσης ότι τις τελευταίες μέρες Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης και οι λοιποί –εξαιρείται ο Κασσελάκης – περιοδεύουν μπας και καταφέρουν να αυξήσουν τις πιθανότητες νίκης στους εκλεκτούς τους.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική, πλειοψηφία του 2% που εκτίθεται και ζητάει την ψήφο των συμπολιτών/συγχωριανών τους είναι παντελώς άχρηστοι, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Μόνο τις φωτογραφίες τους, τα φυλλάδια τους, τα βιογραφικά τους, τις δηλώσεις τους στα μέσα που τους προβάλλουν, να δεις, το αντιλαμβάνεσαι αβίαστα. Η μαύρη αλήθεια είναι επίσης ότι με τη νοοτροπία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία (ομερτά ιδιαίτερα στα μικρά μέρη, τα προσωπικά «κονέ», η αντίδραση στα πάντα) με την γραφειοκρατία που υπάρχει, με τον τρόπο που έχουν κτιστεί πόλεις και προάστεια, λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι από τους αιρετούς άρχοντες, αν και έχουν υπάρξει εξαιρέσεις δημάρχων βασικά που διακρίθηκαν.

Τέλος, μαύρη αλήθεια είναι ότι α) η εξάρτηση δήμων και περιφερειών από την βούληση της κεντρικής διοίκησης παραμένει πολύ μεγάλη, β) το προσωπικό των δήμων και των περιφερειών είναι ποιοτικά κατώτερο και από εκείνο του στενού κρατικού μηχανισμού, γ) από τις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδεικνύεται συνεχώς ότι η ανικανότητα, το μέσο και η διαφθορά στους ΟΤΑ δίνει και παίρνει, δ) υπάρχουν δομές δημοσιοϋπαλληλίας  που καθιστούν όμηρους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

Παρά τα όσα λένε λοιπόν οι υποψήφιοι, μην περιμένετε να αλλάξουν πολλά στην επόμενη θητεία τους, ακόμη και αν το επιθυμούν. Ωστόσο, η ψήφος σας έχει σίγουρα τιμωρητική αξία. Μπορείτε να μαυρίσετε όσους δεν έκαναν τίποτα, όσους τα έκαναν μαντάρα, όσους πρόσβαλαν την αισθητική σας. Δεν είναι λίγο αυτό. Άλλωστε πάντα υπάρχει ελπίδα ότι κάποιος επόμενος μπορεί να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να προτιμώνται άνθρωποι με δεξιότητες και που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να παραγάγουν έργο. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να κομματικοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί θέλει να βαφτεί η Ελλάδα μπλε από τη μία ως την άλλη άκρη της, όπως και οι τρεις μεγάλοι δήμοι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς). Ασχέτως αν το αξίζουν ή όχι οι υποψήφιοι που έχουν το χρίσμα της κυβέρνησης… Άλλωστε, τα λεγόμενα συστημικά μήντια  φροντίζουν να προβάλλουν μόνο «φιλικούς» υποψηφίους, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή και προ παντός χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.